Gyorskérdés
TAO - Társasági adó

Repülőjegy, étkezés üzleti partner részére


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

d-conto 2018-12-06 15:31:16

Tisztelt Szakértő!

Egy Kft. az egyik belföldi üzleti partnerének ügyvezetője részére a saját képviselőjével együtt történő külföldi hivatalos útjához repülőjegyet vásárolt, de minderről 1 közös számlát kapott a Kft. nevére. A külföldi tartózkodás során étkezéses számlák is keletkeztek, melyek egy része nem osztható fel az egyes magánszemélyek fogyasztásaira, mások külön-külön hozzárendelhetők. Kérdeznénk, hogy :

1. ha a partnerre eső repülőjegy részt nem számlázná tovább a Kft., akkor annak milyen adóhatásai lennének? (Tao, SZJA, járulékok?)

2. ha a partnerhez rendelhető étkezést nem számláznák tovább, annak milyen adóhatásai lennének (Tao, SZJA, járulékok)?

3. Ha a közös étkezés számláját megosztás nélkül egy az egyben saját költségként könyveltetik le, akkor annak milyen adóhatásai (Tao, SZJA, járulékok) lennének?

Köszönettel:
Zsófia

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-12-08 16:36:12

Kedves Zsófia,
1. Szerintem ez pont belefér az Szja tv. 3.§ 10.pontjában található üzleti utazás fogalmába, következésképp adómentes a magánszemélynél és elismert ráfordítás a tao-ban.
2. Akkor Önök minősülnek juttatónak, így a 18%-kal növelt összeg után Önök vallják be és fizetik meg a 15% szja-t és a 19,5% eho-t.
3. A partnerre jutó rész reprezentációnak minősül (szja+eho), az ügyvezetőre jutó jogviszony szerint lesz adóköteles.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra