Gyorskérdés
ART - Adókötelezettségek, adóbevallás, adófizetés és adóelőleg fizetés, bizonylatok kiállítása, és a nyilvántartás szabályai, adatszolgáltatás, jogkövetkezmények, intézkedések

Részesedéscsere


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

molnare 2017-05-08 06:22:11

Kedves Attila!
"A" vállalkozában 3 éve jegyzett tőkét emeltek az eredménytartalék terhére. (magánszemély tagok). 2016- ban megalapították "B" vállalkozást úgy, hogy "B" lett az "A" vállalkozás tulajdonosa (anyavállalata) és a magánszemély tagoknak most " B"- ben lett üzletrészük, ugyanakkora névértéken, mint korábban "A"- ban volt. A kérdésem az, hogy kell e ezt a részesedéscserét a tagoknak jelezniük a 2016- os bevallásukba, illetve ha igen, akkor melyik sorba kell megtenni!
Köszönöm! Orsi

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-05-08 15:23:46

Orsi,
Igen, jelezniük szükséges. Ha a nyereség jellegű különbözetet azonnal le is akarják adózni, akkor a 1653-as bevallás 04.lapjának 165.sorának "a" oszlopában "1"-es kódot kell beírni, valamint a jövedelmet és annak adóját. Ha él az Szja tv. 77/A§ (7)-(8)-aiban foglalt lehetőséggel, akkor az "a" oszlopban csak "2"-est kell jelölni, jövedelem nélkül. Ebben az utóbbi esetben majd akkor kell ezt a jövedelmét leadóznia, amikor a cserélt részesedését értékesíti. Fontos, hogy a kedvezményezett részesedéscseréről a társaságnak kontroll adatszolgáltatást kellett január 31-ig teljesítenie.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra