Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

Rokkant nyugdijas társas vállalkozó


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

49 2018-07-04 20:50:15

van egy Bt. 3 tagja van A fiu aki a beltag,A papa rokkant nyugdijas-kültag és a mama kültag.A társasági szerződésben az ügyvezetésre és a képviseletre az alábbiak szerint jogosultak: A fiu beltag-vezető tisztségviselő és a társaság ügyvezetését Megbizásos jogviszonyban látja el.,A papa /kültag/vezető tisztségviselő, a társaság ügyvezetését szintén Megbizásos jogviszonyban látja el.Kérdésem a papával a fentiekre hivatkozva lehet-e megbizásos szerződést kötni, ugy, hogy a teendőkért nem vesz föl juttatást.2/milyen járulékokat kell , ill. kell-e kötelezően fizeteni .3/ maga a 86 %.-os rokkantság után kapott juttatás/nyugdij-alapján a papa saját jogu nyugdijasnak minősül-e?Köszönöm a segitséget

Témanyitó hozzászólás

49 2018-07-05 08:28:25

Megkaptam a határozatot.2011.12.31.-ig II.csop rokkantnyugdijas,2012.01.01.-től-2013.03.31.-ig rokkantsági ellátás amig véglegesitettek2013.04.01.-től.Eü állapot mértéke 26%, D minősitésü csoport, kizárolag folyamatos támogatással foglalkoztatható.Tehát ilyen paraméterekkel a papa, mint kültag vezető tisztségviselő tekinthető e kiegészitő tevékenységunek aki után csak az eü szolg járulékot kell fizetni. Hangsulyozom semmiféle juttatást nem vesz föl.

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-07-05 19:38:39

1. Igen, lehet vele ingyenes megbízási szerződést kötni az ügyvezetésre.
2-3-4. A Tbj. 4.§-a határozza meg a saját jogú nyugdíjas fogalmát, ami a társas vállalkozót kiegészítő tevénységet folytatóvá minősíti. Ennek alapján a rokkantsági ellátás nem minősül saját jogú nyugdíjnak, ez által sima társas vállalkozónak fog minősülni, kötelező járulékminimummal.
papattila

Szakértői hozzászólás

49 2018-07-06 14:23:36

Kedves Pap Attila! A gt.azt irja, hogy a Bt kültagja nem köteles közvetlenül részt venni a társaság munkájában, de megteheti.A nav 12.-es füzetében foglaltakban viszont ez áll.Ha a betéti társaság kültagja, a társaság tevékenységében ténylegesen és személyesen közremüködik, és ez Nem munkaviszony vagy megbizási jogviszonykeretében történik,akkor a kültag esetében a tb közterheket meg kell fizetni.
Ebben az esetben a társasági szerződésben viszont ki van emelve, hogy Megbizásos jogviszony keretében.A megbizásos jogviszony szólhat akár 1 napra, 1 hétre stb.Akkor ezeket hogy is értelmezzem?

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra