Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

Rokkantsági ellátás, nők 40 éves jogosultsága esetén kereseti korlát


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

könyvelő56 2019-01-04 06:58:43

Tisztelt Szakértő!
1., 219.01.01-től, akinek a Kormányhivatali határozat alapján rokkantsági ellátást állapított meg, az egészségi állapot mértéke 60 %, állapota alapján a B2 minősítési kategóriába tartozó munkavállaló esetén ( 1959-ben született férfi ) a munkabéréből milyen járulékot kell levonni , mit fizet a munkáltató utána? Ha a munkáltatónak kell szoc.hozzájárulást fizetni, jár szoc.hozzáj.kedvezmény? A munkavállalóra vonatkozik kereseti korlát, hogy ne veszítse el a rokkantsági ellátásra tekintettel járó pénzösszeget?
2., Saját jogú öregségi nyugdíjasnak számít a nők 40 év jogosultsági idővel rendelkező nő számára megállapított nyugdíj is. 2019-től nem kell vonni nyugdíjjárulékot és egb.járulékot sem. Rájuk vonatkozik 2019-től a minimálbér kétszeresét meghaladó jövedelem korlát?

Köszönettel: Ili

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-01-06 10:54:39

Kedves Ili,
1. A munkavállalótól az általános mértékű járulékokat (7+1,5+10%) és adót (15%) kell vonni. A munkáltatót viszont nem terheli sem szocho és -ennek okán- sem szakho fizetési kötelezettség. Igen, vonatkozik rá a keresi korlát: 3 egymást követő hónapban nem érheti el az egbizt.járulék alapot képező jövedelme a minimálbér 150%-át.
2. Jóllehet a korhatárt be nem töltött 40 éves jogviszonnyal nyugdíjazott nőkre vonatkozik a Tny. 83/B§-ában rögzített kereseti korlát, azonban saját jogú öregségi nyugdíjas munkavállalóként január 1-től kikerülnek a biztosítottak köréből, a munkabérük nem képezi a 10%-os nyugdíjjárulék alapját.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra