Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Saját tulajdonú igatlan adásvétele


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Heniagi 2017-11-28 10:55:13

Tisztelt Szakértő!

Egy áfás családi gazdálkodó (nem egyéni vállalkozó) a tevékenységei közé szeretné felvenni a Saját tulajdonú ingatlan adásvételét áfás tevékenységként. Kérdésem az lenne, hogy miután az eladási árból az áfát megfizeti, a jövedelem meghatározásánál a beszerzési értéket hogyan kell megállapítani, ha ezek az ingatlanok több mint 10 évvel ezelőtti vásárlások. Vonatkozik-e rá, hogyha 5 évnél régebbi akkor nem adóköteles? Jól gondolom-e hogy nem különadózó jövedelem lesz, hanem önálló tevékenységből származó? Bevallási kötelezettség az szja-ban terheli-e, ha nem adóköteles?

Köszönöm válaszát! Heni

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-11-28 17:01:52

Heni,
Családi gazdálkodóként nem vehet fel ilyen tevékenységet, csak egyéni vállalkozóként. A 10évvel ezelőtt vásárolt tárgyi eszközt nincs értelme bevonni az egyéni vállalkozásba, mivel nem lehet écs-t elszámolni (Szja tv. 11.mell. felvezető szövege). Észszerűen külön adózó jövedelemként érdemes kezelni, így viszont az 5éves szabály miatt nem keletkezik adóköteles jövedelem.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra