Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Saját vállalkozás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

marcsi22 2019-01-15 09:27:54

Társaságunk saját vállalkozású beruházásban járda építést végez. Tevékenységünk keretében adóköteles és adómentes tevékenységet is folytatunk. A levonható ÁFA arány 90 %. A beruházáshoz kapcsolódó anyagbeszerzések értéke 1 millió Ft. A járda építésre fordított személyi jellegű költség 500 ezer Ft. A beérkezett számlák teljesítése augusztustól decemberig terjedő időszak. A munka várható befejezése 2019. május 31.

Kérdéseink:

1. Mi lesz a fizetendő adó alapja üzembe helyezéskor? – 2019. május 31.
2. A levonható adó mikor igényelhető vissza és mi lesz az alapja? – a beérkezett számlák (1 millió) vagy 1.500 eFt, a személyi jellegű költséggel növelt összeg.
3. A beérkező számlák ÁFA tartama 100 eFt feletti, ezért az ÁFA bevallás „M” lapján jelenteni kell. A számla teljesítése 2018. 12.15., de a számlában szereplő anyagokra jutó ÁFA-t a majdani aktíváláskori májusi bevallásban vagy a december haviban kell szerepeltetni.
4. Abban az esetben ha a számlán 100 eFt feletti az ÁFA tartalom, de két beruházáshoz kapcsolódó anyagbeszerzés van, amelyből az egyik beruházás ÁFA-ja 69 eFt (nem saját vállalkozású) december havi, a fennmaradó összeg 70 eFt, ez saját vállalkozású és az aktiváláskor 2019. május havi ÁFA bevallásban szerepel, melyik havi „M”-es lapon kell jelenteni ezt a számlát és milyen összeggel?


Mikor kell egy beruházást saját vállalkozásúnak minősíteni?
Ingatlan építés során a külső vállalkozó biztosítja az anyagokat, ő a kivitelező. Az építéssel kapcsolatban a vezetékek lefektetéséhez az árok ásását a mi dolgozóink végzik és az ehhez szükséges anyagokat mi szerezzük be. Ez a beruházás saját vállalkozásnak minősül-e teljes egészében vagy csak az árok ásás és a hozzá kapcsolódó anyagok?
Mi van abban az esetben, ha a beruházás folyamatában derül ki, hogy lesz benne saját vállalkozású rész is?


Kérjük szíves válaszukat a fenti kérdésekre.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-01-15 15:59:41

A teljes beruházás saját kivitelezésűnek minősül, mivel van benne saját teljesítményük. Az aktiválási érték az összes felmerült költség lesz. A kivitelezés során felmerült kiadások áfa-ja teljes mértékben levonásba helyezhető, de csak az üzembehelyezés időpontjának hónapjának áfa bevallásában. Az aktiválás hónapjában a bekerülési érték lesz a fizetendő áfa alapja, levonásba viszont csak annak 90%-a helyezhető. Az M-es lapon a teljes számlaértékről kell adatszolgáltatni, függetlenül attól, hogy milyen részben gyakorol(hat) levonási jogot az adott bevallásban.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra