Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Saját vállalkozásban végzett beruházás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

marcsi22 2019-01-11 14:49:47

Tisztelt Szakértő!
Társaságunk adóköteles és nem adóköteles tevékenységet is végez. Egyes beruházásoknál saját vállalkozásban végzett munkát is elszámol. Az áfa szempontjából mikor minősül ez saját vállalkozásban végzett beruházásnak, ha a beruházási érték csak minimális részét képezi a saját vállalkozás. A beruházáshoz kapcsolódnak külső vállalkozások számlái és saját tevékenységben végzett beruházás is. Kérdésünk, hogy a beruházáshoz kapcsolódó szállítói számlákban mikor érvényesíthető az adólevonási jog illetve minden esetben saját vállalkozásban végzett beruházásnak minősül? És mi van abban az esetben, hogy ha a beruházás elején még nem tudni, hogy lesz saját vállalkozásban végzett része is?

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-01-12 16:59:44

Nem a részaránya, hanem a saját tevékenység/teljesítmény ténye az, ami saját kivitelezésűvé teszi a beruházás minősítését. Sajnos ezt már a beruházás kezdetekor célszerű eldönteni/tudni, mert esetleg e miatt később a könyvelést illetve az áfa bevallás(oka)t kell helyesbíteni. Saját kivitelezésű beruházás esetén, ha nem teljes egészében adóköteles tevékenységet fog szolgálni a létrehozandó eszköz, akkor az egyes beszerzésekre vonatkozó teljes körű, valamint az aktiváláshoz kapcsolódó részbeni levonási jog az eszköz rendeltetésszerű használatbavételekor keletkezik (Áfa tv. 134.§). Fontos ugyanakkor azt is kihangsúlyozni, hogy az aktiváláskor fizetendő adót kell megállapítani a 11.§ (2)-e alapján.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra