Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

San Marinoba számlázna ügyfelem


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

gombeva 2018-11-04 23:51:18

Kedves Attila!
Mit tanácsoljak ügyfelemnek a következővel kapcsolatban. Számlát állítana ki San Marinoba termékértékesítéssel kapcsolatosan. Mivel nem európai unió tagállam San Marino, ezért nem állíthat ki nettó számlát a termékértékesítéssel kapcsolatosan ügyfelem. Ugyanakkor azt sem javasolhatom neki, hogy nettó számlát állítson ki, mint harmadik államnak kiállított számla., az Áfa tv 98§-ára hivatkozva. Ügyfelem szerint 27%-os áfával kellene kiállítani a számlát. Én viszont eddig erre utaló jogszabályi hivatkozást nem találtam. Köszönöm előre is a segítséget!
Üdvözlettel: Anikó

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-11-06 05:28:05

Kedves Anikó,
Értelmezésem szerint kivitelnél két csoportot különböztethetünk meg áfa szempontjából: 1. értékesítés a Közösség területére 2. azon kívül (export). Mivel San Marino egyértelműen nem közösségi tagállam, így csak exportként lehet kezelni. Ezen a tényen az sem változtat, hogy San Marino és a Közösség közt vámunió áll fenn, azaz nincsenek vámok, de a ki/beléptetéseket vámjogilag okmányolni szükséges. Az értékesítés a 98.§-ra hivatkozva részesül adómentességben.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra