Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Sportolói támogatás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

proconto 2018-06-29 17:07:08

Kedves Válaszadó!
Egy adott sportolót (focistát) szeretne egyszer, egy összeggel támogatni egy Kft. Kérdésem: ez tud-e adománynak minősülni vagy normál juttatásként kell szja és eho alapként kezelni. Utóbbi esetben lehet-e az 1-es lapon juttatás vagy a 08-as bevallásban az M lapon személy szerint be kell-e vallani az emberhez kapcsoltan az összeget? Köszönöm, HFN

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-06-30 10:36:31

HFN,
Az áfa-val kezdem, mivel áfa témakörben tette fel a kérdését. A klasszikus támogatás nem ellenértékes ügylet (és a speciális adóztatandó tényállásokba sem sorolható be), így áfa vonzata nincs, nem tartozik az Áfa tv. hatálya alá.
Szja: mint minden törvényben, így az Szja tv-ben is érvényesül a különös szabály felülírja az általánost elve (lex specialis derogat legi generali), azaz mindig a különös szabályból kell kiindulni, ha van ilyen. A kérdésbeli esetre az esetleges adómentességi lehetőségeket a törvény 1.sz.mellékletében kell keresnünk. Ennek 3.3.pontja jöhet szóba, ha a Ptk. szerinti "közérdekű kötelezettségvállalás" történik, amire én kicsi esélyt látok, de nem zárható ki, mivel nem ismerem az eset összes körülményét. Az adómentességből továbblépve kell megvizsgálni a kedvező adózású lehetőségeket a törvény 69-70.§-ában. Olvasatomban ennek egyik pontjába sem lehet a kérdésbeli esetet belesuvasztani. Marad az általános szabály: jogviszony hiányában egyéb jövedelemként lesz adóköteles 15% szja levonással és 19,5%-os kifizetőt terhelő eho-val.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra