Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

Statiszták bejelentése


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

creditentrygroup 2017-07-03 17:44:05

Tisztelt Szakértő!

Egyszerűsített foglalkoztatás, statiszta bejelentésével kapcsolatosan szeretnék állásfoglalást kérni.

Adott egy cég , akik reklámfilmekre statisztákat szeretnének bejelenteni. ( Loyd’s Frozen, Olimpiai reklám, Telekom reklám, Herbal Essencies , Renault, Volkswagen, GUCCI )

A filmipari statisztát az Efo tv. szerint 2004. évi II. törvényben meghatározott filmalkotásban való művekben való szereplésekben lehet bejelenteni, a többi feltételnek megfelelnek.

2004. évi II. törvény szerint :
Filmalkotás: a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény (a továbbiakban: Szjt.) szerinti filmalkotás, ideértve a számítógépes vagy bármilyen platformon hozzáférhető játékprogram előzeteseként készülő filmalkotást, ide nem értve a hírműsort, az aktuális és szolgáltató magazinműsort, a sportközvetítést, a beszélgetőműsort (talk-show), a játék- és vetélkedőműsort, és a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló törvény hatálya alá tartozó reklámfilmet.
A 1999. évi LXXVI. törvény szerint pedig a filmalkotás fogalma:
64. § (1) Filmalkotás az olyan mű, amelyet meghatározott sorrendbe állított mozgóképek hang nélküli vagy hanggal összekapcsolt sorozatával fejeznek ki, függetlenül attól, hogy azt milyen hordozón rögzítették. Filmalkotásnak minősül különösen a filmszínházi vetítésre készült játékfilm, a televíziós film, a reklám- és a dokumentumfilm, valamint az animációs és az ismeretterjesztő film.

A kérdésünk arra irányul, hogy a statisztákat lehet e az egyszerűsített foglalkoztatáson belül Filmipari statisztáknak bejelenteni, vagy alkalmi foglalkoztatásra kellene őket bejelenteni? Számunkra a két törvény szerint a Filmalkotás fogalmában megnevezett reklám és dokumentumfilm , illetve a a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló törvény hatálya alá tartozó reklámfilm nem ugyanazt a meghatározást tartalmazza.

Segítségét előre is köszönöm szépen!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-07-04 14:25:05

Az EFO-s foglalkoztatás egy kedvezményezett foglalkoztatási forma, melyen belül a filmipari statiszta kiemelten támogatott. Az Efo tv. a filmipari statiszta fogalmánál a 2004.évi II.tv-re hivatkozik, amely egyértelműen kizárja a filmalkotás fogalmából a reklámfilmet. Értelmezésem szerint tehát reklámfilmhez kizárólag a kevésbé kedvezményezett alkalmi munkát lehet választani.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra