Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

Szabadfoglalkozású jogviszony


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

gpinter 2018-11-17 16:31:13

Tisztelt Attila! Otthoni Szakápoló Bt-nek könyvelünk és bért is számfejtünk. Egyéb humán-eg.ügyi ellátást végeznek, a háziorvosoktól kapják a munkát, az OEP finanszírozza (vérvétel, gyógytorna,infúzió,ápolói szolg.,stb) Lehet-e szabadfoglalkozású jogviszonyt létesíteni a felveendő dolgozóval? Kell-e más jogviszonyának lenni ill. szabad-e lennie más jogviszonyának is a jövendőbeli dolgozónak? szakmakód:869003 Köszönöm a segítséget Gabi

Témanyitó hozzászólás

dr. Szabó Tibor Önadózó szakértő 2018-11-18 09:32:54

Lehet. És mással is köthet szabadfoglalkozású jogviszonyt:
2003. évi LXXXIV. törvény az egészségügyi tevékenység végzésének egyes kérdéseiről
"A szabadfoglalkozás:
8. § (1) Az egészségügyi dolgozó jogosult bármely egészségügyi szolgáltatónál megbízási szerződés alapján a szakmai kompetenciájába tartozó egészségügyi tevékenység ellátására.
(2) A szabadfoglalkozású jogviszony keretében működő egészségügyi dolgozó e tevékenységét az egészségügyi hatóság egészségügyi szolgáltatás nyújtására jogosító működési engedélye és - amennyiben az őt foglalkoztató egészségügyi szolgáltató nem követeli meg - a tevékenységével esetlegesen okozott károk megtérítését biztosító kötelező felelősségbiztosítási szerződés megkötése nélkül végezheti.
(3) A szabadfoglalkozású jogviszony keretében működő egészségügyi dolgozó az egészségügyi tevékenységet az őt megbízó egészségügyi szolgáltató nevében végzi.
(4) A szabadfoglalkozású egészségügyi tevékenység egyéni vállalkozóként is folytatható. A szabadfoglalkozásra jogosult egyéni vállalkozó esetében az egyéni vállalkozói nyilvántartásban - bárki számára ingyenesen és elektronikusan is elérhetően - fel kell tüntetni az egyéni vállalkozó által folytatható egészségügyi tevékenységet, és azt, hogy kizárólag szabadfoglalkozású egészségügyi tevékenységre jogosult.
(5) A szabadfoglalkozásra jogosult egyéni vállalkozó egészségügyi szolgáltatóként nem működhet, és kizárólag személyesen, csak az egyéni vállalkozói tevékenységeként bejelentett egészségügyi tevékenységet végezheti, alkalmazottat, bedolgozót, segítő családtagot, tanulót nem foglalkoztathat, közreműködőt nem vehet igénybe, nem tarthat fenn telephelyet, fióktelephelyet. Székhelyét azonban nem köteles cégtáblával megjelölni.
9. § (1) A szabadfoglalkozású egészségügyi dolgozó és az egészségügyi szolgáltató közötti megbízási szerződésben rögzíteni kell
a) az ellátandó feladat(ok) pontos megnevezését, a feladatok ellátásához szükséges tárgyi feltételek biztosításának módját, valamint a munkavégzés helyét és idejét,
b) a szabadfoglalkozású egészségügyi dolgozó szakmai felettesének megnevezését,
c) amennyiben a szabadfoglalkozású egészségügyi dolgozó feladatkörébe más egészségügyi dolgozók szakmai irányítása is beletartozik, az általa irányított, illetve felügyelt egészségügyi dolgozók munkakörének megnevezését,
d) az adott időszakban, de legfeljebb 6 hónap alatt a szabadfoglalkozású egészségügyi dolgozó által végzendő egészségügyi tevékenység időtartamát és beosztását, illetve a szabadfoglalkozású egészségügyi dolgozó nyilatkozatát az önkéntesen vállalt többletmunka tervezett mértékéről,
e) az ellátott feladatok díjazását,
f) a megbízás keretében okozott kár megtérítésének szabályait,
g) a szerződés megszüntetésére vonatkozó rendelkezéseket.
(2) Az (1) bekezdés szerinti szerződés további tartalmára a szakmai kamarák ajánlásokat adhatnak.
(3) A szabadfoglalkozású egészségügyi dolgozó által ellátott feladatok díjazására a szakmai kamarák tehetnek javaslatot, amelyet az Egészségügyi Közlöny közzétesz."

Szakértői hozzászólás

gpinter 2018-11-19 21:07:45

Tisztelt Attila! Többszöri nekirugaszkodásra kérdeztem meg Öntől. Erről sokat olvastam, de nem nagyon mertem meglépni, most már igen. Köszönöm a válaszát
Üdvözlettel Gabi

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-11-20 09:30:25

Kedves Gabi,
Jólesik a köszönet, de méltatlanul kapom, ugyanis Szabó Tibor kollégám fényeskedett a pazar válasszal, a köszönet őt illeti.
papattila

Szakértői hozzászólás

gpinter 2018-12-05 23:15:16

Kedves Attila igaza van, köszönöm a választ Szabó Tibor szakértő úrnak.
Üdvözlettel Gabi

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 4 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra