Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

Szabadság egyenlőtlen munkaidő esetén


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

weigertm 2017-11-30 10:37:05

Tisztelt szakértő!
Az alábbiakban kérném segítségét. Adott munkavállaló heti 32 órás munkaviszonyban, hétfőtől csütörtökig napi 8 órában dolgozik, havibéres. Ezen munkavállaló esetén hogy kell a szabadságot számolni? Az világos, hogy számára péntek is kiadható szabadságnak, de hány órával? Ha a törvény szerint jár 25 nap szabadság jár neki, akkor az 25*8 óra, vagy a 36 órát 5 napra arányosítom- tehát 25*(36/5)? Hogy lehet eldönteni, hogy melyik szabadnapja szabadság és melyik nem? Azt értem, hogy ha egy hét szabira megy, akkor a péntek is szabadság, de mi van akkor ha azt mondja, hogy ő 4 nap szabadságot vesz ki (mivel pénteken egyébként se dolgozik!)?
Válaszát előre is köszönöm.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-11-30 13:02:35

A szabadságot két féle módszerrel lehet nyilvántartani: 1. órában 2. munkanapban (adott éven belül csak egyféleképp lehet elszámolni, nincs lehetőség változtatásra). Ha órában történik a nyilvántartás, akkor annyi szabadságórát kell elszámolni, ahány beosztás szerinti munkaórát nem dolgoz le a szabadság miatt. Pl. ha szerdától következő hét hétfőig megy szabadságra, akkor 3(sze-csü-hé)x8 óra szabadságot kell kiírni. Ha munkanapban kezelik a szabadságot, akkor a hét minden napját munkanapnak kell tekinteni, kivéve a heti két pihenőnapot. Azaz az előbbi példánál maradva szerdára, csütörtökre, péntekre (munkával nem töltött munkanap, más néven kiegyenlítő vagy szabadnap), hétfőre kell szabadságot elszámolni.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra