Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Szakmai képzés


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

kontirvill 2018-08-22 13:04:49

Tisztelt Önadózó!
Az alábbi kérdésben kérem szíves szakmai véleményüket: egy Kft az általa megbízási jogviszonyban "foglalkoztatott" magánszemélynek szakmai képzését kifizette. (A magánszemély a Kft nevére szóló számlát hozott, és azt a Társaság átutalta a szolgáltatónak.) Természetesen a képzés a Kft profiljába illik, annak a bevételszerző tevékenységét fogja a jövőben segíteni. Kérdésünk az lenne, hogy a Kft-nél ez elismert költség-e? (TAO alap emelés?)Valamint kell-e akár a magánszemélynek akár a megbízó kft-nek ezután szja-t, eho-t fizetnie?
Segítő válaszukat előre is köszönjük!

Témanyitó hozzászólás

nagyedit0705 2018-08-22 21:20:56

Kedves Kérdező!
E kérdésben három témát kell megvizsgálni:
- egyrészt a megbízási szerződés lényegét, mely szerint a megbízott a megbízó által rábízott feladat ellátására köti a szerződést, a megbízó pedig megbízási díj fizetésére köteles. A megbízási szerződés egyik lényegi jellemzője a megbízó által adott utasítás. Ptk. 6:273. § [Utasítás]
- másrészt a 1995. évi CXVII. szja-ról szóló törvény 4. § 2a. bekezdését, ez alapján meghatározható, hogy mely bevételeket nem kell a magánszemély tekintetében jövedelemként figyelembe venni. 4.§ 2a. bekezdés alapján nem keletkezik bevétele a magánszemélynek, ha a munkáltató, illetve a kifizető az általa végzett tevékenységben közreműködő magánszemély részére olyan dolgot, szolgáltatást biztosít, amelynek használata, igénybevétele a munkavégzés, a tevékenység ellátásának hatókörében, a tevékenység ellátásának feltételeként történik, még abban az esetben sem, ha a dolog, a szolgáltatás személyes szükséglet kielégítésére is alkalmas. Ide tartozik az iskolarendszeren kívüli képzés díja is, melyet számla alapján a vállalkozás elszámolhat. De figyelni kell arra, hogy a képzéshez kapcsolódó járulékos költségek, mint utazás, szállás, étkezés nem számolható el, csak egyes meghatározott juttatásként az szja 7§ (1) bek. q. pontja szerint, ami után azonban az adókat a kifizetőnek kell megfizetnie (69-71§)
- harmadrészt a társasági adóról szóló (Tao.) törvényt kell megvizsgálni, mely szerint a képzés költsége – függetlenül annak céljától – a vállalkozási tevékenység érdekében elismert költség (Tao.-szóló törvény 3. számú melléklet A) fejezet 14. pont).
Összefoglalva:
- Amennyiben a megbízó a feladat elvégzése érdekében utasítja a megbízott magánszemélyt a képzésre, akkor a képzés költsége elszámolható a TAO szerint és az Szja szerint nem tekinthető bevételnek.
- De ha a képzésen kívül más költséget is térít a megbízó a megbízott részére, akkor ezen költségek már béren kívüli juttatások, mely után szja-e és ehot kell fizetni. Ennek alapja a juttatás értékének az 1,8-szerese.
Nagy Edit

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra