Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Szállás ktg. áfája


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Valéria13 2018-10-08 14:12:07

Kedves Attila!Egy cég kiképzett kutyákat exportál külföldi Vámhivatalnak adómentesen számlázva. Az értékesítés árába bele van kalkulálva szállás és étkezési ktg., mivel a vásárlók itt töltenek 10 napot, mialatt kiválasztják a kutyákat, és kapnak eligazítást. A külföldi vásárló tehát kap szállást, étkezést, de ennek összege nincs konkretizálva sem a számlán, sem a szerződésen. Ebben az esetben visszaigényelhető ezeknek a költségeknek az áfája, és van-e valamiféle járulék fizetési kötelezettség ezekkel kapcsolatban?

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-10-08 14:50:28

Kedves Valéria,
Áfa: az Áfa tv. 124.§-ában foglalt tételes levonási tiltás miatt az étkezés áfa-ja nem helyezhető levonásba. Ami a szállást illeti, értelmezésem szerint teljesül a 120.§ generális szabálya, azaz az adóköteles tevékenységhez való hasznosulás miatt a beszerzés áfa-ja levonásba helyezhető.
Szja: az étkezési költségek reprezentáció címén lesznek adókötelesek, a 18%-kal növelt összeg után 15% szja-t és 19,5% eho-t fizet a magyar cég. A szállás költség átvállalása nem keletkeztet adóköteles jövedelmet.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra