Gyorskérdés
ART - Adókötelezettségek, adóbevallás, adófizetés és adóelőleg fizetés, bizonylatok kiállítása, és a nyilvántartás szabályai, adatszolgáltatás, jogkövetkezmények, intézkedések

Számla kiállítása


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

hoffmanne72 2018-08-29 14:57:40

Tisztelt Szakértő!
Számlázással kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. Adott egy ügyfél, aki díjbekérőt állított ki. A pénz megérkezett a számlájára, kiállította az előlegszámlát, majd a végszámlát. Rákérdeztem, hogy a végszámla miért ugyanakkora összegről szól, mit az előleg számla, mert nem láttam a végszámlán semmi előlegszámlára utaló megjegyzést. Akkor derült ki, hogy ez olyan projekt, ahol szerződés alapján az 50%-ot kifizetik előre, és a maradék 50%-ot amikor elkészül a munka. Tehát az ő esetében pl kiállított 100 Ft-ról egy előlegszámlát ( ez az első 50%) és amikor végeztek a munkával kiállított egy végszámlát 100 Ft-ról. Összesen a szerződés 200 Ft-ról szólt. Ebben az esetben nem részszámlát kellett volna kiállítani az első 50%-ról, majd végszámlát a második 50%-ról? Ha ez lenne a helyes megoldás, milyen módod módosítható a számla?
köszönöm: Szilvi

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-09-01 08:02:53

Szilvi,
Ha a teljesítmény természetben osztható, akkor -ha a felek így állapodnak meg- lehetséges a részszámlázás, de ekkor a számlának is ezt kell tartalmaznia. Részszámlázás esetében nincs végszámla, hanem 1.,2.,...utolsó részszámla van. Ha a felek előlegben állapodtak meg (vagy így döntöttek, vagy a teljesítmény nem osztható), akkor a teljesítést megelőzően átadott pénz előlegnek minősül és a teljesítéskor végszámlát kell készíteni, amely tartalmazza a teljes ellenértéket, majd a következő soron elszámolva az eddig megfizetett előleg(ek) összegét.
papattila

Szakértői hozzászólás

hoffmanne72 2018-09-03 11:04:37

Tisztelt Szakértő!
A szerződés alapján akkor jól gondoltam, hogy részszámlát kellet volna kiállítani. Az előlegszámlát milyen módod lehet módosítani? Összegek nem módosulnak csak más a számla megnevezése. Helyes eljárás egy számlával egy tekintet alá eső okirat készítése, ahol megjegyzésben feltünteti a vállalkozó hogy előlegszámla helyett résszámla kerül kibocsátásra szerződés szerint?
köszönöm:
Szilvi

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra