Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Számla teljesítési időpontja


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

beno56 2019-05-14 10:38:32

Tisztelt Szakértő!
Vállalkozó színész szerződést köt egy színházzal, amelyben meghatározzák, hogy a bemutató előadás napját követően számlázhat. A vállalkozó 15 napon belül kiállítja a számlát, melyben teljesítés időpontként megjelöli a bemutató dátumát, pl. 2019.03.28-át, kiállítás napja 2019.04.02., fiz.hat.idő: 2019.04.10.
Szerintem ebben az esetben, mivel a teljesítés napja után állította ki a számlát, a teljesítés időpontját már a fizetési határidőhöz kellett volna igazítania. A színház befogadta a számlát, de nekem kétségeim vannak. A vállalkozó havi áfa-bevalló, így nem mindegy, melyik hónapra kerül az áfa.
Másik idevágó kérdésem: ha egy sziínházi próbafolyamatot (ami több hónapig is eltart) havonta számláz a vállalkozó színész, akkor milyen teljesítési időpontot tüntet fel a számlában? A telj.időpontja a számla kelte lesz, vagy a hónap vége, vagy a fizetési határidő?
Kérem, legyen szíves vázolja fel a teljesítési időpontra vonatkozó szabályokat. Én egy kezdő könyvelő vagyok és az áfa tv. olvasása mellett jelen pillanatban Öntől tudok tanácsot kérni.
Köszönettel: beno56

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-05-16 05:03:17

Kedves Beno56,
Az Áfa tv. a teljesítés időpontjára többféle szabályt fogalmaz meg, ezek alkalmazása bizonyos esetben a tevékenység jellegéből adódik, más esetben a felek szerződéses akaratán múlik. Ha a felek úgy állapodnak meg, hogy akkor tekintik teljesítettnek az ügyletet, ha egy bizonyos esemény megtörtént (pl. a színházi főpróba, vagy az első előadás rendben végbemegy), akkor ez a nap lesz a teljesítés időpontja a polgári jog és az Áfa tv. szerint is (Áfa tv. 55.§). Ebből a szabályból levezetve gondolom azt, hogy az első kérdésében helyes a számla. Lehet olyan eset is akár a színházi élet világában is, hogy a felek az észszerűen elhúzódó teljesítésre hivatkozva előleg fizetésben állapodnak meg. Ebben az esetben az Áfa tv. szerinti teljesítés a pénzátadás napján következik be (Áfa tv. 59.§). Ezt meghaladóan a szerződő felek köthetnek megállapodást időszakos elszámolásra is, mely esetében nem egyetlen teljesítményt, hanem egy időszak összevont teljesítményét számolják el. Ekkor az Áfa tv. 58.§-ának rendelkezései lesznek az irányadók. Ha az elszámolási időszak közben számolnak el (mert mondjuk átalányban történik az elszámolás) és mind a számla kiállításának időpontja, mind a fizetési határidő az elszámolási időszak utolsó napját megelőző nap, akkor az áfa teljesítés dátuma a számla kiállításának napja lesz. Ha utólagos elszámolás történik, akkor a fizetési határidővel megegyező lesz a teljesítési dátum, de nem későbbi, mint az elszámolási időszak utolsó napjától számított 60.nap. Vannak még speciális esetek, amelyek nem sorolhatók be a fenti két szabályba, erre van a kisegítő szabály, miszerint a teljesítés napja az elszámolási időszak utolsó napja.
papattila

Szakértői hozzászólás

beno56 2019-05-16 08:49:12

Köszönöm szépen!

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra