Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Számla vagy nyugta?


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

gssystem 2018-09-11 05:16:14

Tisztelt Szakértő!
Cégünk egy rendezvényt szervez, melyen előrendelési lehetőséget biztosítunk az általunk forgalmazott borokra. Itt megrendelheti a borokat, kap egy kupont, ami alapján kb. 2hét múlva bármelyik üzletünkben átveheti a megrendelt árut. A rendezvényen ki is fizeti a termék árát.
Számlát kell adnunk a rendezvényen előlegről vagy elég a nyugta és majd a boltokban kap számlát, amikor átveszi az árut?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
Grubits Mária

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-09-11 10:25:55

Kedves Mária,
Ha a vevő nem adóalany, illetve ha a vásárlása nem éri el a 900eFt-ot (vélhetően nem), akkor elegendő a nyugta is az előleg átvételekor, feltéve, ha a vevő nem kéri a számla kiállítását. Amikor a boltban átveszi az árut, már nem történik áfa-köteles ügylet, mivel a teljes vételár előleg formájában megfizetésre került. Ugyanakkor az előleg és a termékértékesítés elszámolása miatt számviteli szempontból szükséges a bizonylatkiállítás az üzletben a termék átvételekor (akár egy számlán, akár egy egyéb számviteli bizonylaton), de ebben az esetben már áfa alap nem keletkezik.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra