Gyorskérdés
EGYÉB ADÓK - Kisadók, helyi adók, cégautó adó, környezetvédelmi termékdíj, eho, ekho, eva, illeték, vám stb.

Számlaadás vendéglátásban


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Strausz Tibor 2019-01-23 14:15:51

Tisztelt Szakértő ! Szeretném megkérdezni, hogy szabályos-a az alábbi eljárás ? 1./ Kisvendéglőben a helyben fogyasztásnál a vendég készpénzben fizet és kp. fizetési számlát kér. Az étterem azt a módszert választja, hogy a pénztárgépben rögzíti az ellenértéket, a pénztárgépi nyugtát átadja a vendégnek. E mellett gép számlázó programot is alkalmaznak. A készpénzes számlát viszont az alkalmazott nem tudja azonnal kiállítani, hanem csak a következő napon állítja ki az üzletvezető a kp.fiz. számlát, majd postázza a vendég részére. Az alkalmazott részesült ezzel kapcsolatos oktatásban, de ennek ellenére nem tudja szabályosan kezelni a számlázó programot. Nem maradt nyugta példány a vállalkozásnál, ez okozhat-e problémát ? 2./ Szabályosnak tekinthető-e a készpénzfizetés esetén az utólagos /következő napon/ kibocsátott számla ? 3./ A gépi készpénzes számlák nem kerülnek kinyomtatásra /pénztárgépi napi zárás tartalmazza az összeget/. Kötelező-e ezeket a gépi számlákat a könyvelés, ill. esetlegesen az ellenőrzés miatt kinyomtatni ? /Pénztárgép és gépi számlázás külön-külön programon működik, nincs egybe kötve./ 4./ A számla másolathoz /amennyiben szükséges kinyomtatni/, hozzá kell-e a gépi nyugtát csatolni abban az esetben, ha azt a módozatot választották, hogy a pénztárgépbe is rögzítésre kerül a kp. számlás árbevétel a hagyományos, megbízható, ellenőrizhető könyvelés és bevallás érdekében? A szíves válaszadását előre is köszönöm.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-01-26 13:57:05

Kedves Tibor,
Bármennyire is létezik a NAV törvénnyel ellentétes megnyilvánulása a gépi nyugta melletti számlázás gyakorlatáról, én azt vallom,1. ha már a jelenleg forgalomban lévő online gépek tudják kezelni a nyugta nélküli készpénz bevételt 2. az Áfa törvény egyértelműen rögzíti, hogy 1 ügyletről csak 1 áfa bizonylat állítható ki (nyugta VAGY számla), hogy szabálytalan számla mellett nyugtát is kiállítani. Azt meg végképp szabálytalannak gondolom, hogy a készpénzfizetési számlát nem a fizetéssel egyidejűleg állítják ki, arra hivatkozva, hogy a munkatárs nem képes megtanulni a számlázó program használatát. A kiállított számlákból a könyvelésben is kell szerepelni egy kinyomtatott példánynak, függetlenül attól, hogy esetleg nem az a könyvelés közvetlen bizonylata.
papattila

Szakértői hozzászólás

Strausz Tibor 2019-01-27 11:13:21

Kedves Attila, nagyon szépen köszönöm a segítségét, a szíves válaszadását.

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra