Gyorskérdés
ART - Adókötelezettségek, adóbevallás, adófizetés és adóelőleg fizetés, bizonylatok kiállítása, és a nyilvántartás szabályai, adatszolgáltatás, jogkövetkezmények, intézkedések

SZÁMLÁZÓ


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

duromarta 2018-08-14 15:22:13

Önszámlázás esetén a számlázóprogramot használónak azt kell tekinteni, akinek a nevében a számlát kibocsájtják? Vagyis a Számlázó nyomtatványon annak kell bejelenteni a programot, akinek a nevében kibocsájtják a számlát, a meghatalmazónak, vagyis a szállítónak. Köszönöm, Márti

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-08-15 05:56:24

Márti,
A SZAMLAZO nyomtatványon olvasatomban az eredeti kötelezettnek kell bejelenteni a programot, azaz akinek a nevében történik a számlázás.
papattila

Szakértői hozzászólás

duromarta 2018-08-15 05:57:59

Köszönöm.

Felhasználói hozzászólás

nagyedit0705 2018-08-15 12:03:54

Tisztelt Kérdező!
Mit jelent az önadózás: Az áfa törvény 160. § (1) bekezdése értelmében „a számla kibocsátási kötelezettségnek a kötelezett saját maga, illetőleg - megbízása alapján és képviseletében - az általa választott meghatalmazott is eleget tehet. Utóbbi esetben a kötelezettnek és meghatalmazottjának előzetesen és írásban különösen meg kell állapodnia egymással a számlakibocsátás elfogadásának feltételeiről és módjáról.
A „Szállító” megnevezéséhez ilyenkor is a teljesítésre kötelezett adóalany adatait kell feltüntetni, aki a számlát kibocsátja, függetlenül attól, hogy fizikálisan nem ő készítette el. Ebben az esetben a számlázó program használója a teljesítésre kötelezett adóalany. A számlázó programot és/vagy online számlázó rendszert a használó adózó köteles bejelenteni. Az erre a célra rendszeresített nyomtatványon az általa használt számlázó program beszerzését, rendelkezésre bocsátását vagy – saját fejlesztésű program használata esetén – a rendeltetésszerű használatbavétel napját kell bejelenteni, melyre 30 nap áll rendelkezésre.
Nagy Edit bejegyzett könyvizsgáló

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra