Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Személy- és kockázati biztosítás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Tuzi1903 2019-01-03 08:30:25

Tisztelt Cím!
Adott egy önkormányzati tűzoltóság, mint köztestület. A vele önkéntes jogviszonyban állókra baleset biztosítást fizet. Van egy csoportos, ahol nincsenek személy szerint feltüntetve a tűzoltók és van egy olyan, ahol személyek vannak megjelölve. Az egyik 24 órás biztosítás, ami 24 órán keresztül védi a tűzoltót, a másik pedig a káresetek alkalmával bekövetkezett eseményekre van. Van olyan személy, aki nem csak önkéntesként vonul, hanem főállásban híradó-ügyeletben dolgozik, tehát munkavállaló.
Érdeklődnék, hogy a 2019 évi szja változások alapján ezek a biztosítási díjak szja kötelesek? A csoportosnál nincsenek meghatározva a nevek csak egy létszám, ott hogy lehetne megállapítani a jövedelmet?

Várom szíves válaszát.

Köszönettel:
Szilvia

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-01-03 19:16:01

Kedves Szilvia,
Valóban, 2019-től adókötelessé válnak az említett balesetbiztosítások. Ha munkavállaló kapja, akkor munkabérként adózik, ha jogviszony nélküli, akkor egyéb jövedelemként. Ha a csoportos biztosítás nem felosztható a biztosítottak pontos száma alapján (Szja tv. 3.§ 89.), akkor az Szja tv. 70.§ (6) b) alapján egyes juttatásként válik adókötelessé.
papattila

Szakértői hozzászólás

Tuzi1903 2019-01-07 09:23:32

Kedves Szakértő!
Köszönöm szíves válaszát.
Üdvözlettel:
Szilvia

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra