Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Személygépjármű szervíz áfa


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

bgiroda 2019-02-08 11:33:43

Tisztelt Szakértő!
Tisztánlátás érdekében szeretnénk megkérdezni, hogy pontosan hogy kell kezelni a személygépjármű szervizköltségének az áfatartalmát. Eddig mi a szervizköltség áfatartalmának az 50%-át levonásba helyeztük, de nemrég azt olvastuk az interneten, hogy csak abban az esetben helyezhető levonásba az 50% áfa, amennyiben a cég a gépjármű használatról útnyilvántartást vezet, mert útnyilvántartás hiányában a cég nem tudja bizonyítani a magánhasználat arányát, ami ha meghaladja az 50%-ot, akkor nem vonható le az áfa. Valamint még azt szeretnénk megkérdezni, hogy kell-e vizsgálnunk a szerviz jellegét (kötelező szerviz, egyéb javításhoz kapcsolódó szerviz) az áfalevonhatóság szempontjából.
Válaszát előre is köszönjük,
Niki

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-02-09 12:53:20

Kedves Niki,
A személygépkocsihoz kapcsolódó szolgáltatások (pl.szervíz) áfa-jának 50%-os levonását az Áfa tv. 124.§ (4)-e teszi lehetővé. Ha pontosan értelmezzük a törvényhelyet, akkor egyértelművé válik, hogy a magánhasználat arányától függetlenül nyílik meg az 50%-os levonási jog (a lényeg a bekezdés felvezető mondatrészében van: "A 120. és 121.§-tól függetlenül..."). Az viszont igaz, ha egyáltalán nincs vállalkozási használat (ez nem csak az útnyilvántartásból derülhet ki, hanem a használat összes körülményéből, azaz nem lehet azt kijelenteni, hogy útnyilvántartás nélkül nem tudom bizonyítani a legalább részbeni vállalkozási célú használatot), akkor fel sem merülhet az áfa levonási jog.
A szervíz jellegét nem szükséges vizsgálni.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra