Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Személygépkocsi ktg. áfa visszaigénylés


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Valéria13 2017-12-04 11:38:52

Áfás Katás egyéni vállalkozó amennyiben szeretné visszaigényelni az autója szervíz költsége áfájának az 50 %-át, akkor azt vajon megteheti-e egyáltalán, kell cégautóadót fizetnie így, és kell-e ehhez útnyilvántartás? Köszönettel: Tóth Vali

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-12-04 18:10:57

Vali,
A válaszban érdektelen, hogy katás ev-ről van szó, hiszen maga az Áfa tv. sem ennek alapján nyitja meg, illetve tiltja meg az áfa levonási jogot, azaz pont nem érdekli, hogy ki melyik jövedelem vagy nyereségadózást alkalmazza.
Az szgk javítási költségének 50%-os áfa tartalmának levonását az Áfa tv. 124.§ (4)-e tiltja, olyan megfogalmazásban, hogy az független az esetleges magánhasználattól, azaz nincs szükség útnyilvántartás vezetésére. Ami a cégautóadót illeti, az költségelszámoláshoz kapcsolódik, jelen esetben pedig nem költségről, hanem áfa levonási jogról van szó, ami meg soha nem lehet költség.
Összegezve: levonható az 50%, nem kell útnyilvántartást vezetni és cégautóadó sem merül fel.
papattila

Szakértői hozzászólás

Valéria13 2017-12-05 09:55:54

Köszönöm, én is így gondoltam.

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra