Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Személyszállító busz ÁFA


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

hoffmanne72 2018-06-13 08:35:31

Tisztelt Szakértő!
2018-ban átvettem egy Kft-t, aki 2016-ban ÁFA alanyként visszaigényelte egy kisbusz ÁFA-ját. Zárt végű lízing keretében vásárolta, tárgyi eszközként szerepel jelenleg a könyveiben, személyszállítással foglalkozik a cég. Most szeretné értékesíteni, de 2017.01.01 óta már nem ÁFA alany.
A kérdésem, hogy ebben az esetben miként kell eljárni ÁFA szempontjából.Próbáltam utánaolvasni, de szeretném jól csinálni. Az áfa tv. 11. Szakasz (2) d) kellett volna alkalmazni? Amely időpontban megszűnt az adóalanyiság, akkor kellett volna felszámítani az áfát? És ha zárt végű lízing keretében vette, akkor egyáltalán visszaigényelhető lett volna?
köszönöm szépen:
Szilvi

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-06-14 04:52:52

Szilvi,
Helyesen járt el a korábbi könyvelő, az áfa levonás jogszerű volt. Valamint azzal sem volt teendő, hogy időközben alanyi adómentes lett, ugyanis az alanyi adómentes adózó a tárgyi eszközeinek értékesítése során nem járhat el ebbéli mnőségében (Áfa tv. 193.§), azaz áfa felszámításával fog számlázni, vagyis a hajdani levonás jogszerűségéhez teljesül a 120.§ generális szabálya. Fontos, hogy mivel speciális helyzetről van szó (egy alanyi adómentes áfa-t számít fel az "1"-es adószámával), érdemes külön a számlán feltüntetni, hogy tárgyi eszköz értékesítés történik az Áfa tv. 193.§ (1)a) alapján.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra