Gyorskérdés
AIR - adózó és az adóhatóságok, képviselet, adóigazgatási eljárás, ellenőrzés, jogorvoslatok

Szerződéskötési kötelezettség


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

bobe77 2023-05-19 14:31:04

Kedves Attila,
szeretném megkérdezni, hogy valahol elő van -e írva, hogy mekkora összegű termék ill. szolgáltatás beszerzésnél szükséges szerződést kötni? Mik a tapasztalatok az ellenőrzés során? Mi az az értlkhatár, ahol már ajánlott az ügyletek "lepapírozása". Most első sorban a NAV szemszögéből érdekelne a dolog, félretéve, hogy a vállalkozó saját érdekeit is védené ezzel. Köszönöm a választ! Üdv: Böbe

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2023-05-20 09:43:30

Kedves Böbe,
Sajnos erre nem tudok választ adni, minden egyes eset más és más. Egyébként nincs erre vonatkozó általános érvényű [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

noribaba 2023-05-20 23:22:18

"A vállalkozói szerződések kapcsán a Ptk. nem tesz ilyen kikötést, és az adótörvények sem tartalmaznak a szerződések írásba foglalására vonatkozó direkt követelményt – sem ezen érték alatt, sem felette. Az általános forgalmi adó összege nélkül a 200 ezer forintot el nem érő értékre szóló vállalkozási szerződéseket tehát sem a Ptk., sem az adótörvények alapján nem kötelező írásba foglalni.

Az ezt meghaladó szolgáltatások esetében csak a társasági adóról szóló törvény előírásából következik az írásbeliség szükségessége.

A Társasági adó törvény 3. számú mellékletének A) 4. pontja szerint ugyanis nem a vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költségnek, ráfordításnak minősül az általános forgalmi adó nélkül 200 ezer forintot meghaladó szolgáltatás ellenértéke (vagy annak egy része), ha a körülmények (így különösen az adózó vállalkozási tevékenysége, árbevétele, a szolgáltatás jellege, a szolgáltatás ellenértéke) alapján egyértelműen megállapítható, hogy a szolgáltatás igénybevétele ellentétes az ésszerű gazdálkodás követelményeivel. Az adóévben ugyanazon személytől ugyanazon jogcímen igénybe vett szolgáltatások ellenértékét együttesen kell figyelembe venni."

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra