Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

SZJA-ba KATA alól


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Nem létező felhasználó 2019-02-21 09:38:21

Tisztelt szakértő!
Katásan induló ev másfél év elteltével áttér szja alá. Boltos, tehát a kata időszak végén van készlete. A készletet szja időszak alatt - szjas bevételként adja el. Véleményem szerint így az szja időszakban fordul költségbe, és ott költségként elszámolható. Nos, ez ügyben állásfoglalást kértem a navtól (ügyfélszolgálat szerint ez a készlet nem számolható el költségként) az állásfoglalásos vélemény szintén az, hogy a készlet költségként elveszett. De... én ezzel továbbra sem értek egyet. Amire hivatkozik a Nav az szerintem pont az én véleményemet támasztja alá.
Nav által idézett paragrafus (egyébként bennem pont ez ébresztett kétséget a legelején..)
2012. évi CXLVII. törvény (Katv.) 25. § (8) bekezdés a) pontjában foglalt rendelkezés, ami ez:
a) a kisadózó vállalkozások tételes adója szerinti adóalanyként lezárt adóévben teljesített valamennyi, egyébként az Szja tv. alapján költségnek minősülő kiadást (juttatást);
(ezt tekinti a katás időszakban elszámolt költségnek)
De az szja tv azt mondja:
11.számú melléklet b pontja:
(költségnek tekintendő) a bevétel megszerzésével közvetlenül összefüggő kiadásokat, az adott előlelgeket...stb
tehát a bevétel feltétele a költség elszámolásának (fordítva akkor lesz valami költség, ha abból bevétel lesz) másképp nem is lehetne az szja-s ev-nek készlete...mert különben a beszerzéskor kellene rögtön költségelnie.
Ez szerintem sokakat fog érinteni, tehát előre is köszönöm a véleményét !

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-02-24 08:30:19

Sajnos ez ügyben szerintem elég egyértelműen fogalmaz a jogszabály, a NAV által is idézett Katv. 25.§ (8)-e. Jelen esetben a speciális anyagi jogszabály tartalmaz rendelkezést a kérdésbeli helyzetre, így nincs szükség/nincs lehetőség mögöttes jogszabályra támaszkodni. Azaz osztom a NAV álláspontját.
papattila

Szakértői hozzászólás

Nem létező felhasználó 2019-02-24 17:18:39

Kedves papattila!
Köszönöm válaszát! Azonban továbbra sem találom azt a jogszabály helyet, ahol látnám a készlet elszámolhatóságának tilalmát, illetve azt sem amiből ez kiolvasható lenne - de legalábbis az általam leírt szja hivatkozást cáfolni lehetne. A Nav sem tudott konkét hivatkozást citálni - ez a bajom. Amiért nekem ezzel szemben logikus lenne, az elszámolhatóság az az, hogy például a tárgyi eszközöknék egyértelműen hozzárendeli az szjas amortizációt a vele elért szjas bevételhez -csak a katás időszaki amortizációt veszi elszámoltnak.
Munkáját köszönöm!

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-02-26 16:06:41

Átlépve azon a tényen, hogy a Katv. 25.§-a konkrét rendelkezést ad a kérdésbeli esetre, nem vonhatjuk le azt a téves következtetést az Szja tv. hatályos rendelkezéseiből, ami tartalmában megfelel a Szt. összemérés elvének. Bármennyire szeretném, de nem tudom támogatni az Ön gondolatmenetét az Szja tv. idézett törvényhelye alapján.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra