Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

Szochó


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

abarmax 2019-10-09 08:39:06

Kedves Attila!

Főállású őstermelő megemelt járulék alap után fizeti a járulékokat. Nem teljesen tiszta az új szochó törvény számomra. Jól értelmezem hogy mint főállású őstermelő január 1-től nem kell hogy szochót fizessen, viszont a tárgyévi jövedelme után szochó előleget kell fizetnie? A másik kérdésem, hogy 36 órás munkaviszony melletti őstermelő a III negyedévben túllépte e 4.000.000 ft-os értékhatárt, így akkor kell szochó előleget fizetnie? És a szochó visszamenőleg év elejétől él, azaz onnantól nincs eho előleg fizetés?

Köszönöm

Erika

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-10-09 19:51:07

Kedves Erika,
Az az őstermelő, aki a minimálbér alapján fizeti a járulékait, az szocho fizetésre is kötelezett, negyedévente, a bevallással egyidejűleg (azaz vallja is és fizeti is). A 4millió feletti őstermelő negyedévente szocho előleget fizet a pozitív eredménye után, de bevallani csak az éves szja bevallásában (53) kell. Az év elejétől alkalmazható évközi változás abban áll, hogy a korábbi jogszabályi környezetben minden őstermelőnek kellett volna szocho előleget vallani és fizetni, ami elég eszement találmány lett volna (ha marad).
papattila

Szakértői hozzászólás

abarmax 2019-10-10 09:32:04

Köszönöm

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra