Gyorskérdés
JOG - Polgári jog, gazdasági jog, cégjog, civil szervezetek

Szövetkezeti közösségi alap megszűnés esetén


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

barathkonyv 2017-10-11 10:55:13

Tisztelt Szakértő !

Az alábbi kérdésekkel kapcsolatban kérném véleményét:

Egy szövetkezet el akarja határozni a jogutód nélküli megszűnését.

A megszűnő szövetkezet az ÁPV Zrt-től 2006-ban térítésmentesen átvett 22656 eFt névértékű üzletrészt, amely az ÁPV Zrt nyilvántartásában az ÁPV Zrt közlése szerint 11287 eFt összegben szerepelt. A szövetkezet az üzletrészt az ÁPV Zrt által közölt értéken nyilvántartásba vette az értékpapírok között a rendkívüli bevételekkel szemben.
(T: 373 K: 98 11287 eFt)

A szövetkezet a megszerzett üzletrészt bevonta, majd a szövetkezetekről szóló 2006. évi X. törvény 105. §-ban foglaltak alapján a nyilvántartott névértéken 22656 eFt értéken közösségi alapba helyezte.
Kérdésem, hogy helyes volt-e a 22656 eFt névérték közösségi alapba helyezése, nem kellet volna csökkenteni az értékpapírként nyilvántartott 11287 eFt összeggel ?

Jogutód nélküli megszűnés esetén a 2006. évi X. törvény jelenleg már nem hatályos 71. §. (5) bekezdés e alapján, a szövetkezet gazdasági társasággá való átalakulása vagy jogutód nélküli megszűnése esetén a hitelezőkkel való elszámolást követően - a közösségi alapot az alapszabály rendelkezése szerinti szövetkezet, vagy a szövetkezeti szövetség részére kell átadni.

A jelenleg hatályos előírást az új PTK. 3:334 §. (2) bekezdése tartalmazza, mely szerint a szövetkezet gazdasági társasággá való átalakulása vagy jogutód nélküli megszűnése esetén–a hitelezőkkel való elszámolást követően–a közösségi alapot az alapszabály rendelkezése szerinti szervezet részére kell átadni
További kérdésem, hogy a két jogszabályi szöveg közti eltérés azt jelenti, hogy a PTK szerint a közösségi alapot, ha az alapszabály úgy rendelkezik, bármilyen szervezet, tehát akár gazdasági társaság részére is át lehet adni ?

Köszönöm válaszát: Baráth László

Témanyitó hozzászólás

Összesen: 0 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra