Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Szünetelő egyéni vállalkozás megszüntetése


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

taxmanbt 2018-08-22 16:18:21

Tisztelt Önadózó!
2016.08.01-től szünetel az egyéni vállalkozás, és ezt most szeretnék megszüntetni. Ennek a menete csak annyi hogy a webes ügysegéden megszüntetik és nem kell egyéb bevallást beküldeni? Nincs semmi eszköze és alanyi mentes. Még azt szeretném kérdezni hogy ugyanez a magánszemély aki most megszünteti az egyéni vállalkozását, még idén két hónap múlva kezdhet egy főállású KATA egyéni vállalkozást? Köszönettel, Taxman

Témanyitó hozzászólás

nagyedit0705 2018-08-22 22:22:14

Kedves Kérdező!
Abban az esetben, ha az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetésének ideje alatt úgy dönt a magánszemély, hogy egyéni vállalkozói tevékenységét megszünteti, akkor ezt a tevékenység szüneteltetése ideje alatt is bejelentheti. Ebben az esetben az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetése utolsó napja lesz az egyéni vállalkozói tevékenység megszűntetésének napja is.
Az egyéni vállalkozói tevékenység megszűntetése miatt azonban soron kívüli bevallási kötelezettség keletkezik, itt azonban kivételt képez az SZJA bevallás. Amennyiben a tevékenység az adóév minden napján szünetelt és a szünetelés évében az egyéni vállalkozó egyáltalán nem szerzett bevételt, akkor bevallást nem kell benyújtani. Elektronikus úton tett bejelentés esetén a vállalkozó a bejelentés nyilvántartásba vételről értesítést kap ügyfélkapus tárhelyére. A szüneteltetés bejelentése illetékmentes.
A webes ügysegéden indított kérelem elbírálása után szükséges az adóhatóságnak is megtenni a bejelentéseket. Az adóhatóság részére meg kell küldeni a T1041-es nyomtatványt. E mellett a helyi önkormányzatnál is be kell jelenteni az egyéni vállalkozást érintő változásokat. A megszűnést a kamara oldalán az online regisztrációs felületen is be kell jelenteni.
Néhány hónappal később újra kezdhető az egyéni vállalkozói tevékenység, melyet a webes ügysegéden keresztül kell bejelenteni. Abban az esetben nem engedélyezik az egyéni vállalkozói tevékenység folytatását, ha a magánszeméllyel szemben kizáró okok állnak fenn. Ezek:
• az a személy, aki a cselekvőképességet érintően gondnokság alatt áll
• akit bűncselekmény miatt jogerősen egy évet meghaladó időtartamra végrehajtandó szabadságvesztésre ítéltek
• aki egyéni cég, vagy gazdasági társaság korlátlanul felelős tagja
Az egyéni vállalkozói tevékenység a nyilvántartásba vétel napján kezdhető meg. Az elektronikus bejelentést követően az egyéni vállalkozás megkezdéséről, az egyéni vállalkozás azonosító adatairól külön bejelentést kell tenni:
• a helyi önkormányzat felé, a helyi iparűzési adó tekintetében
• az illetékes Kamara felé
• elektronikus úton a NAV felé a T101E, valamint a T1041 nyomtatványok kitöltésével
• bejelentéskor kell a KATA adózói minősítést is közölni
Összefoglalva:
- szüneteltetés alatt is megszüntethető az egyéni vállalkozás, melyet a webes ügysegéden keresztül kell bejelenteni
- ezen túlmenően a NAV, önkormányzat, iparkamara részére is be kell jelenteni a megszűnést
- ha a szüneteltetés alatt keletkezett bevétel, akkor soron kívül kell bevallást benyújtani, ha nem volt bevétel, akkor még bevallást sem kell leadni
- újra indítható a vállalkozás, akár KATA státuszban, de ez egy új kérelemnek minősül már
Megjegyzem: nem értem miért akarja megszüntetni és utána KATA-ba átmenni, miért nem lehet a szüneteltetésből átmenni KATA-ba?
Nagy Edit

Felhasználói hozzászólás

taxmanbt 2018-08-23 19:55:28

Kedves Nagy Edit!
Köszönöm a válaszát. Azért szeretné megszüntetni, mert megszűnt a 8 órás munkaviszonya és most elmenne munkanélkülire (amit szünetelő egyéni vállalkozóként nem tehetne meg) mert két hónap múlva elvileg lesz egy munkahelye, csak azért kérdeztem hogyha esetleg nem válik be az új munkahely akkor lehetséges hogy újra vállalkozna.
Taxman

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra