Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Szünetelő ev megszűnése


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Heniagi 2019-01-03 10:58:32

Tisztelt Szakértő! Egy egyéni vállalkozás tevékenységét 2 éve szünetelteti. Tevékenységét nem kívánja folytatni. A két év letelte után a vállalkozása automatikusan megszűnik (januárban). Kérdésem, hogy kell-e, és milyen adóbevallásokat és milyen dátummal beadnia a megszűnéskor, tekintve, hogy azok egyébként is nullásak lennének, mivel tevékenységet nem folytatott? Üdvözlettel várom válaszát. Heni

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-01-04 16:18:10

Kedves Heni,
Elméletileg a szünetelés miatt adott be egy záró áfa bevallást. Ha a megszűnés miatt nem keletkezik áfa fizetési kötelezettsége, akkor már nem kell több áfa bevallást benyújtania. Mivel 1 napot sem lesz élő a vállalkozás, így nincs szükség sem 08-as, sem 58-as bevallás benyújtására. A szüneteltetés megkezdésekor záró ipa bevallást kellett benyújtania, így ebből sem kell újabbat készítenie. Összefoglalva: ha nem keletkezik áfa fizetési kötelezettsége, akkor egyetlen bevallást sem kell benyújtania a szünetelés befejezésének napján történő megszüntetés esetén. A megszűnéshez kapcsolódó esetleges fizetendő szja-t az éves 53-as bevallásában kell elszámolnia.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra