Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Tandíj szja megítélése és átvállalása


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

retep681 2017-09-30 09:05:10

Tisztelt Szakértő !

Egy fogorvoslással foglalkozó személyesen közreműködő bt beltagja az egyetem elvégzése után két éven keresztül tandíjat fizet a szakvizsga megszerzése érdekében . Kérdés , hogy ez tandíj elszámolható-e a bt költségei között ? Kire szóljon a számla : magánszemélyre ( adómentes bevétel lesz ? ) vagy a bt-re ?
A bt beltag szüleinek is van egy egészségügyi szolgáltatást nyújtó bt-jük . Ha ezen bt átvállalja a tandíjat , akkor keletkezhet-e a tandíj eredeti kötelezettjénél szja és járulék alapot képező jövedelem ( ha a számla a magánszemélyre szólna ) , és ez függhet-e attól hogy kinek a nevére szól a számla a bt beltag magánszemély vagy a bt nevére ?
Az átvállalás esetén az átvállaló az egész kötelezettséget elhatárolja , majd a pénzügyi rendezésként ráfordításként elszámolja . Kell-e tao adólapot növelni ezzel ráfordítással ?

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm .

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-10-01 09:15:33

A saját Bt-ben az iskolarendszerű képzés díja egyéb juttatásként lesz adóköteles. A képzésről szóló bizonylat a Bt. nevére kell szóljon. A nem iskolarendszerű, a Bt-ben ellátott feladatokhoz szükséges képzés díja adómentes a Bt-ben. A szülői Bt. átválallása esetében az átválallással elszámolt ráfordítás adóalap növelő tétel lesz, nem elismert ráfordítás címén.
papattila

Szakértői hozzászólás

retep681 2017-10-02 11:37:10

nagyon szépen köszönöm a gyors választ

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra