Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Tanulók étkezési költségeihez való kötelező hozzájárulás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

zs.endresz 2019-01-03 15:02:26

Tisztelt Szakértő!
Tanulószerződéssel cégünknél gyakorlaton lévő tanulók étkezési költségeihez kötelezően hozzá kell járulnunk. Nincs lehetőségünk a helyben megszervezett kedvezményes étkeztetést biztosítani, ezért 2018. dec. 31-ig Erzsébet étkezési utalványt adtunk a tanulóknak, mely adómentesen adható volt, de már nem lehet rendelni. Ha Edenrend ajándék és bevásárló utalványt adnánk ezentúl, Ön szerint ez is adómentesen adható lenne? Hol találok jogszabályi hivatkozást? Köszönöm szépen előre is! EZS.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-01-03 19:43:58

Kedves EZS,
A tanulószerződéses tanulók étkezési hozzájárulását a Szakképési tv. 68.§ (1)-e írja elő. A juttatás részletszabályait tartalmazó OM rendelet 3.§-a alapján az étkezési költségekhez utalvány formájában is hozzá lehet járulni. Értelmezésem szerint olyan utalvány juttatásával teljesíti a foglalkoztató a jogszabály célját, amelyen kizárólag élelmiszert vásárolhat. Megjegyzendő, hogy az említett rendelet fényévekre lemaradt az általa hivatkozott Szja tv. szabályozásától, így logikailag meglehetősen nehezen értelmezhető (valójában értelmezhetetlen). A jogszabály célját teljesítő utalvány az Szja tv. 1.számú mellékletének 4.37.pontja alapján adómentes.
papattila

Szakértői hozzászólás

Fadrienn21 2019-03-13 20:56:07

Tisztelt Szakértő!
Azt értem, hogy az Szja tv. értelmében adómentes.
Járulékokat kell vonni belőle ( 10+4+3+1,5%)?
Ez valahova le van írva?
Köszönettel: Adrienn

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra