Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

Táppénz igénylés 6 hónap után


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

susie 2018-04-16 20:49:34

Tisztelt Pap Attila!
Kedves ismerős fordult hozzám az alábbi kérdéssel (mintha én tudnám a megoldást):
Ifjú hölgy egyik légitársaságnál dolgozott, ahol szeptemberben táppénzes állományba került, majd táppénz után - céggel történt megállapodás szerint - egészen december végéig fizetés nélküli szabadságon volt. A táppénzes papírját nem adta le, csak lefotózta és beküldte e-mail mellékleteként, amire választ nem kapott. Januártól dolgozott ismét, mikor érdeklődött a táppénz után, azt a választ kapta, hogy eltelt 6 hónap, így nem jár már neki.
Közben munkaviszonya is megszűnt és a céges e-mail rendszerből kikerült, letiltották. Vannak homályos részek számomra is, de munkáltatókat sem féltem...
Kérdésem: hogyan tud vagy tud-e utólag akár jogi segítséggel is ellátáshoz jutni a papírjait nem megfelelően leadó dolgozó? Illetve mely törvény szabályozza a leadás módját és azt, hogy mivel tudja igazolni a papírok bemutatását. Van-e esélye a tapasztalatlan pályakezdőnek?
Válaszát előre is köszönöm:
Zsuzsa

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-04-17 18:52:23

Zsuzsa,
Az orvosi igazolásait ugyan köteles lett volna papír alapon is leadni, de 2017 júliusától a munkáltatók már elektronikusan kötelesek a táppénz igénylést továbbítani, azaz az e-mail-es igazolás pont elegendő lett volna. Megjegyzendő, hogy a TB kifizetőhely is eljárhatott volna az elektronikus igazolás alapján. A táppénz igénylés be nem nyújtása a munkáltató hibája, ezért kártérítési felelősséggel tartozik. Valóban nem túl jó hír, hogy az ismerőse nem rendelkezik a bizonyító erejű e-mail üzenettel, de szerintem egy tökös munkajogász így is megszorítja a volt munkáltatót egy munkaügyi perben (természetesen a táppénz már elúszott, kártérítés lenne a küzdelem célja). Igen, van esélye, egy ügyes, munkajogban tapasztalt ügyvéd segítségével (nem könyvelői, adótanácsadói feladat!).
papattila

Szakértői hozzászólás

susie 2018-04-17 20:22:58

Kedves Attila!
nagyon köszönöm a választ!
Üdv.
Zsuzsa

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra