Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Tárgyi eszköz beszerzés eu


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

csizmadia-z 2018-09-28 13:07:45

Kedves Attila!
Őstermelő ügyfelem nem választotta az MNB árfolyam szerinti elszámolást.
Vásárolt egy traktort Ausztriából. Önerőként utalt devizaszámlájáról 08.09-én 20 ezer eurót, proforma számla alapján. Az "igazi" számla dátuma 08.24-i. A hitelfolyósítás dátuma 09.04. A hitelt közvetlenül a szállítónak utalta a bank (nem a számlavezető). Abban kérek segítséget, milyen napi árfolyamon legyen számolva a bekerülési értéke, egyrészt mint tárgyi eszköz (vagyis mely napon aktiváljam), másrészt az áfában? Nézem az áfa tv 80 és 60 paragrafusait, de nem vagyok teljesen meggyőződve... Várom válaszát, melyet nagyon szépen köszönök:
Márti

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-09-29 09:54:58

Kedves Márti,
Szerencsére nem kell külön vacakolni Áfa tv. és Szja tv. szerinti árfolyammal, mert az Szja tv. ilyen esetben az Áfa tv. szerinti árfolyamot rendeli alkalmazni (Szja tv. 6.§ (2a)). Ami az Áfa tv.-t illeti, az árfolyamot a 80.§ (1)a) alapján kell meghatározni. Ha nem választotta az MNB árfolyamot, akkor bármely bank deviza eladási árfolyamát választhatja, ez praktikusan a saját számlavezető bankja lehet. Hogy melyik napi árfolyamot kell alkalmazni, azt a 60.§ (4)-e mondja meg. Ennek értelmében vagy a teljesítést követő hónap 15.napja, vagy a számla kiállításának napja, a kettő közül az, amelyik hamarabb történik.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra