Gyorskérdés
EGYÉB ADÓK - Kisadók, helyi adók, cégautó adó, környezetvédelmi termékdíj, eho, ekho, eva, illeték, vám stb.

Tárgyi eszköz értékesítése, bevételi értékhatár


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

DanyadiAndrea 2018-02-05 08:24:29

Tisztelt szakértő!

Abban kérném a segítségét, hogy egy áfás egyéni vállalkozó (SZJA - jövedelem szerinti adózó) 2018. január 01-től belépett a KATA hatálya alá. A korábbi években vásárolt tárgyi eszközéből - traktor - értékesít egyet. Az áfa hatálya megmaradt az esetében. A KATA tv. az áttérés esetén rendelkezik a készletek kezeléséről, de a tárgyi eszközök nincsenek nevesítve. Az SZJA-ban ez bevételnek számít. A kérdésem arra irányul, hogy a KATA esetében is bevétel a tárgyi eszközök értékesítéséből származó összeg, azaz bele kell számolni a 12 MFt-os értékhatárba?
Ez az értékhatár áfás KATA esetében nettó módon kezelendő.
Valamint a bevételi értékhatárral kapcsolatban még olyan kérdésem van, hogy ha egész évben KATA-s marad, akkor az esetében 12* 1 MFt, azaz 12 MFt lesz az éves értékhatár, de ezt nem úgy kell érteni, hogy havonta nem lehet több a bevétele, mint 1 MFt? Gondolok itt arra, hogy a traktor eladási ára nettó 8 MFt + áfa, akkor az esetében az év többi részében már csak nettó 4 MFt bevétele lehet az értékhatárig. Ha mégis meghaladja a 12 MFt-ot, akkor kizárólag az e feletti részre kell 40%-ot adóznia.

Segítségét előre is köszönöm.
Üdv:
D.Andrea

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-02-06 17:00:05

Andrea,
A kata alatt értékesített tárgyi eszköz bevétele katás bevétel, beleszámít a 12milliós éves keretbe. Igen, katás bevételnek az áfa nélküli összeg tekintendő. Igen, az utolsó felvetésében jól értelmezi a jogszabályt, a 12milliós keret kötetlen ütemben használható fel az év folyamán.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra