Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Tárgyi mentes tevékenység közösségi beszerzése


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

smalltaxkft 2018-12-17 17:29:58

Egy fogtechnikai cég Angliából fog készítéshez hoz be alapanyagokat. Az angol 20% angol áfával számláza ki az alapanyagot és nem tünteti fel a magyar közösségi adószámot.Kérdés: Szerintünk kell a magyar közösségi adószám és mivel a cég M.o.tárgyi mentes tevékenységhez fogja használni M.o a közösségi beszerzése után nem keletkezik fizetendő áfája, és nem kell szerepeltetni sem az áfa bevallásban sem az a60 összesítő bevallásban sem.A cégnek 2 adószáma van mert fogászati eszközöket is hoz be Koreából melyet M.o fogorvosok részére értékesít, de megbízott vámjogi képviselővel végezteti a vámot és a vámjogi képviselő fizeti és vonja le az áfát. Ebben az esetben csak az értékesítéskor kell fizetendő áfát vallani és fizetni.
Válaszát előre is köszönöm: Malmosné Mariann

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-12-18 19:12:52

Kedves Mariann,
Szerintem is közösségi termékértékesítés, szükségesek a közösségi adószámok és helytelen az angol áfa felszámítása. Ugyanakkor azt gondolom, hogy csak akkor teljesülnek a 85.§ adómentességi feltételei, ha az értékesítő megfelelő engedéllyel rendelkező fogorvosi, fogtechnikusi tevékenységet végző adóalanynak minősül. Ennek hiányában (pl. egy normál kereskedő esetén) a kizárólag tárgyi mentes tevékenységet végző magyar beszerzőnek áfa fizetési kötelezettsége keletkezik (65+A60), mely során természetesen nem élhet a levonási jogával. Ha az angol partner a magyar adószámát használva magyar belföldi termékértékesítést hajt végre, akkor a számlájában magyar áfa-t számít fel a magyar megrendelője részére.
papattila

Szakértői hozzászólás

smalltaxkft 2018-12-19 07:22:56

Tisztelt Szakértő Úr
Köszönöm szépen a gyors válaszát .
Kívánok kellemes ünnepeket és eredményekben gazdag Új évet.
Tisztelettel: Malmosné Mariann

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra