Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Tárgyieszköz-, előleg és végszámla áfabevallása


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

noribaba 2018-04-13 12:58:31

Kedves Attila !
Egy havi áfa bevallásra kötelezett Kft 01-02-03 hóban előleget fizetett tárgyi eszköz beszerzésre. 2 000 e.Ft +áfa/hó értéken. A havonta kiállított előleg áfája nem érte el az 1 mill Ft-ot. Így azt a tételesen M-es lapon nem vallottuk be , és a beruházásra adott előleget tájékoztató adatként az áfa bevallás 77. sorában nem állítottuk be.
04 hónapban megkaptuk a végszámlát, amelynek végösszege megegyezik a 3 db előleg összegével, tehát a végszámla végösszeg így nulla.
Kérdésem:
1. Jól jártunk-e el az előleg számlák bevallása esetén?
2. A végszámlával be kell -e állítani a teljes végösszeg áfáját a tételes M-es lapon, és az áfa bevallás 77. sorában be kell-e írni a teljes vételár nettóját és áfáját, mint tájékoztató adat ? (Végösszeg : 6000 e.Ft+áfa)
Köszönöm , Piroska

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-04-15 08:36:11

Piroska,
1. Jól lehet a 77.sorhoz adott kitöltési útmutató ezt kifejezetten nem írja, de a logikám szerint itt kell feltüntetni a tárgyi eszköz beszerzésre adott előlegek összegét is.
2. Az M-es laphoz adott kitöltési útmutató alapján az elszámoló számlát teljes összegében (azaz az előleggel nem csökkentett) jelenteni kell áprilisban.
papattila

Szakértői hozzászólás

noribaba 2018-04-15 19:09:42

Kedves Attila !
Az 1. ponthoz: NAV telefonos információ szerint a beruházásra adott előleget nem kell feltüntetni a bevallás 77. sorában, mivel nem biztos hogy létrejön az ügylet. Az még csak egy követelés és nem tárgyi eszköz beszerzés. Szerintük ezt nem kell feltüntetni,a bevallásban mint tájékoztató adat.

Felhasználói hozzászólás

noribaba 2018-04-15 20:23:51

ÁFA kitöltési útmutató:
77. sor: Amennyiben tárgyi eszköz beszerzést – ide nem értve az apportot – terhelő adót is tartalmaz a 76. sor, úgy annak összegéből mind a belföldi, mind a külföldi beszerzésből származót, a hozzá tartozó adóalappal itt a 77. sorban elkülönítetten is fel kell tüntetni.
A tárgyi eszköz beszerzéseken túl, a tárgyi eszközként elszámolható beszerzéseket (eszköz- és anyagbeszerzések, alvállalkozói számlák, szerződés közjegyzői hitelesítésének díja, beruházás tervezésének költségei stb., ide nem értve a beruházásra adott előleget) is fel kell tüntetni.

A saját vállalkozásban végzett beruházás összegét a 77. sorban sem szabad szerepeltetni!

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-04-16 18:23:49

Ami az 1.ponthoz fűzött nav-os véleményt illeti, fejet hajtok előtte, bár szerintem pont annyi igazságtartalma van, mint az én véleményemnek, hiszen az útmutató alapján mindkettő igaz lehet. Én úgy gondolkodom, hogy ha ez az információ valóban fontos a hatóságnak, akkor mi van azzal az esettel, amikor 100%-os előleget fizetek egy tárgyi eszközre, akkor pont nem fog kapni róla egy árva infot sem. Ha meg nem is olyan fontos ez az információ, akkor meg pont úgy tölti ki az adózó, ahogy kedve szottyan.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 4 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra