Gyorskérdés
TAO - Társasági adó

Társasági adó bevallás önellenőrzése


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

19980531 2019-05-05 12:10:57

Kedves Attila, adott egy bt, évek óta nem működik. 2016-ban módosították a társasági szerződést, új beltag/ képviselő került a régi helyére, a régi viszont nyugdíjas volt, azaz kiegészítő tevékenységű vállalkozónak minősütt, viszont az akkori könyvelő: se be nem vallotta, se nem könyvelte... az egészségügyi szolg. járulékot. Az éves összeg nem minősül jelentős hibának azaz éves beszámolót nem kell az eltelt évekre beadni, csak a hiba feltárásának évében könyvelem a járulékot. Viszont a havi ( 08) be kell adni A társasági adó önellenőrzés kapcsán, be kell adnom évekre visszamenőleg, mert a 2019-ben nem vehetem figyelembe, mert nem áll az a feltétel, hogy a az eltelt adóévek adóalapja meghaladja a nem jelentős hiba összegét, mivel egyszerűen 0 volt az adóalap évről-évre. Kérem segítségét, jól gondolom? És ebben az esetben, a 8 § 1p korrekciót alkalmazni kell. Köszönöm, gabi

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-05-08 05:26:50

Kedves Gabi,
Igen, helyesen gondolja: 1. ha nem jelentős a hiba, akkor nem kell 3 oszlopos beszámolót készíteni, a hibahatások a feltárás évének adatai közt jelennek meg, 2. ha nem teljesülnek a Tao tv. 8.§ (8)-ben foglaltak, akkor sajnos a 29-es bevallások önellenőrzése nem mellőzhető, következésképp a 1929-es bevallásban adóalap növelő tétel lesz, 3. a 08-as bevallásokat önellenőrizni szükséges.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra