Gyorskérdés
TAO - Társasági adó

Társasági adó önellenőrzés


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

mifer2 2019-04-24 17:34:51

Tisztelt Szakértő!
2018. évben önkormányzat ellenőrzéskor építményadó hiányt állapított meg 2013-2018. évekre vonatkozóan. 2018. decemberben jogerőre emelkedett, adóhiány, adóbírság, kés.kamat megfizetésre került. Adóbírság, kés.kamat társasági adó növelő tétel. Ez ok. Még nem volt szerencsére adóellenőrzésből adódó adóhiány, és könyvelése és teljesen belekeveredtem a témába, megzavart, hogy önkormányzati adóhatóság.
A 2013-2017. építményadó elszámolása ebben az esetben hogyan történik?
A 2013 – 2017. év könyvelése külön főkönyvi alszámlára történjen (T867.. K469), a 2018. évi összegtől, és a Társasági adó csökkenés könyvelése is külön – külön évenként könyvelődjön (T 461 K 891..)
A 2013 – 2017. év társasági adóbevallását szükséges megönellenőrízni évenként? Vagy ebben az esetben is lehet élni a társasági adó törvény 8.§ (8) pontjával?
Ez nem nav ellenőrzés, ahol a társasági adó hatást is megállapították.
Az évenként megállapított adóhiány összege (hiba – hibahatása) nem jelentős összegű.
A 2013 – 2017. évben a társasági adóalap magasabb a nem jelentős összegű hibánál (de 2 évben a minimum nyereségalap után történt a TA megállapítás, de az is magasabb a hiba - hibahatás összegénél).
Viszont, ha nem kell minden évben TA önellenőrzést készíteni, akkor a TA csökkenést sem kell minden évre lekönyvelni, hanem a 2018. évben jelenik meg a hatása és nem kell TA növelő tételben feltüntetni?
Nagyon köszönöm a segítséget.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-04-25 05:04:10

Az ellenőrzés megállapításait mindenképp 2018-ban kell könyvelni, a határozat véglegessé válásának napjával. Mivel a hibák nem jelentősek, így felmerülhet a Tao tv. 8.§ (8)-ben foglalt lehetőség alkalmazhatósága. Ennek azonban az a feltétele, hogy az adóalapja az adott évben magasabb legyen, mint a hiba összege. Ez a kérdésbeli esetben teljesül, függetlenül attól, hogy az elvárt jövedelem alapján történt az adóalap megállapítása. Azaz a (8) alkalmazása esetén a 1829-es bevallásban nem kell korrekciót végezni a korábbi évek megállapításai miatt (persze a jogkövetkezmények tao alap növelő tételek, mint ahogy Ön is helyesen megjegyezte).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra