Gyorskérdés
TAO - Társasági adó

Társasági adóalap csökkentés-lízing


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

kandrea 2024-04-14 15:06:13

Kedves Attila!

Egy kereskedelmi tevékenységet végző Kft. 2022.-ben zárt végű pénzügyi lízingszerződést kötött egy haszongépjárműre, amit 2023-ban adtak át és számláztak ki.
Az alábbi kérdéseim merültek fel, amiben kérném a segítségét:
1. Van- e lehetősége a Kft-nek zárt végű pénzügyi lízinggel beszerzett haszongépjármű (korábban még használatba nem vett, 13-as számlaosztályban nyilvántartott) bekerülési értékével a 2023.évi társasági adó alapját csökkenteni (Tao 7.§ (1) zs.)?
2. A fenti kérdésem további kérdése : a tgk. használatának célja 100%-ban a saját áru kiszállítása belföldi vevők, viszonteladók részére. Mint árufuvarozó eszköz lehet-e kizáró oka a KKV beruházási kedvezmény tao alap csökkentésének igénybe vételére? A De minimis rendelet kizárja a szállítási ágazatot, viszont a Kft a forgalmazott áruját szállítja ki a megrendelőinek.
3. A Kft. KAVOSZ Zrt. által Széchenyi Újraindítási Lízingkonstrukció keretében kötött fenti zárt végű pénzügyi lízingszerződéshez kapcsolódó kamat-és kezelési költségtámogatást kapott.
A Támogatástartalom igazoláson (ami ráadásul 2022.évi kiállítású és a COVID – 19-járvánnyal összefüggésű) a kapott támogatás kategóriája: Átmeneti keretszabály 3.1 szakasza. A tao bevallásban viszont nem látok erre lehetőséget ezen támogatás feltüntetésére, mint adórendszeren kívüli támogatás. Helyesen gondolom, hogy ezt nem kell feltüntetni?
4. Amennyiben igénybe lehet venni a fenti beruházási kedvezményt a 3. pontban lévő kapott támogatással együttesen is érvényesíthető?

Nagyon szépen köszönöm.
Andrea

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2024-04-23 07:14:09

Kedves Andrea,
1. Igen, van, feltéve, hogy kkv-nek minősül és csak [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra