Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

Távmunka


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

buncsak 2017-11-24 09:34:55

Mi történik, ha valaki külföldre (Svédországba) költözik és a munkáját továbbra is hazai munkáltatójának végzi, távmunkában? Milyen bejelentési kötelezettségei lesznek a munkáltatónak, illetve hogyan kell számfejtenie a dolgozó munkabérét? A bruttó bért kell kifizetnie a munkavállalónak ? Ki vonja le az adó és a járulékokat ?A dolgozó hogyan válhat a Magyarországról származó jövedelme alapján Svédországban biztosítottá?

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-11-24 10:11:23

A közösségi koordinációs rendelet értelmében 1 magánszemély csak 1 tagországban lehet biztosított. Mivel a dolgozó létérdekei központját áthelyezi So-ba, a munkáját is ott végzi, így a biztosítása is áthelyeződik, függetlenül attól, hogy a munkáltatója változatlanul egy magyar cég marad. Mivel a koordinációs rendelet csak összehangolja az egyes tagállamok TB szabályait, így a pontos eljárási rendről csak a svéd TB jogszabályok ismeretében lehetne pontos tájékoztatást adni (amiről nekem gőzöm sincs). Az viszont biztos, hogy Mo-on nincs járulékfizetési teendő (az említett munkavállalóval kapcsolatban semmilyen járulékfizetési kötelezettség nem szerepelhet a 08-as bevallásban, mivel 1041-esen is ki van jelentve). Ettől teljesen független az szja kérdése, mivel azt a kettős adóztatást elkerülő egyezmény határozza meg. Ezen egyezmény alapján a jövedelem Mo-on marad adóköteles, az szja-t a magyar munkáltatónak kell levonnia (ez viszont szerepel a 08-as bevallásban).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra