Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Tehergépkocsi magáncélú használata


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

ZNET 2018-10-08 14:19:07

Tisztelet Szakértő!
A következőkben kérném a segítségét:
Adott egy vállalkozás, amely a jövőben a gépjárműhasználati szabályzatában rögzítené, hogy a céges tehergépjárművek magáncélra is használhatóak menetlevél vezetése mellett. A munkavállalónak a magánhasználatra eső km alapján kiszámlázásra kerülne az üzemanyagköltség, illetve egy üzemeltetési költségátalány díj. A tehergépjárművek beszerzésekor a számlában szereplő áfa teljes egészében levonásra került. Ebben az esetben vissza kell-e nyúlni a beszerzésben levont áfához és keletkezik-e befizetendő áfa, vagy a magánhasználat kiszámlázásakor piaci értéken megállapított üzemeltetési költségátalány számlában továbbhárított adó miatt ez alól mentesülne?
A gépjárműhasználati szabályzat kihirdetése után beszerzett tehergépkocsik esetében lehet-e, javasolt-e arányosítani a beszerzési ár áfatartalmát, mivel már a beszerzéskor lehetőség van a magáncélú használatra?
Válaszát előre is köszönöm!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-10-08 15:52:55

Ami a meglévő gépjárműveket illeti, ha a magáncélú utakra jutó többletköltséget kiszámlázzák (Áfa tv. 69.§), akkor nincs korrekciós kötelezettség a korábban jogszerűen levonásba helyezett áfa-val kapcsolatban. Ami a azokat a tgk-kat illeti, amelyeknél már eleve tervezett a magáncélú használat már beszerzéskor, azoknál nem javaslom a teljes áfa levonását, még akkor sem, ha a szakma megosztott ez ügyben (lásd: 2014/57.Adózási kérdés).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra