Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Tehergépkocsi vásárlás áfája


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

level07 2018-01-02 04:34:48

Tisztelt Önadózó! A következő kérdésre kérném a választ: Egy Bt vásárolt egy egyszemélyes Kft-től használt Ford Transit kis tehergépkocsit. 2017.11.22-én született a két fél között „Tulajdonjog átruházási szerződés” (a vételár is ki lett fizetve készpénzzel). 2017. 11.29. dátummal ki lett bocsátva a forgalmi engedély, aho l a Bt a tulajdonos. A Kft ügyvezetője többszöri telefonálás, e-mail küldés után sem akart számlát kibocsátani a tgk.-ról, majd egy „kerülőút” után mégis elérhetővé vált – azt mondta, hogy Romániában dolgozik -, és így kiadott egy készpénzes számlát 2017.12.10. dátummal. Ez a kft áfakörös, a számla mégis áfa nélkül lett kibocsátva. Befogadható-e így a számla, áfa nélkül (a Bt lemondana a visszaigényelhető áfáról), vagy teljesen szabálytalan és követeljünk áfás számlát? Ehhez kapcsolódóan, az eltérő dátumok miatt a tárgyi eszköz nyilvántartásba melyik dátummal vegyük fel a tgk-t, amikor a forgalmi engedély ki lett állítva? Köszönöm a válaszát, Magdi

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-01-02 06:50:30

Magdi,
Könyvelni csak szabályosan kiállított bizonylat alapján lehet. Ebből következően, ha egy bizonylat (számla) az alaki hibái miatt alkalmatlan áfa levonásra, alkalmatlan költségelszámolásra is. Szóval mindenképp egy szabályos számlát kellene kiimádkozni az eladóból, amin helyesen van feltüntetve az áthárított áfa (vagy az áfa felszámításának hiánya pontos törvényi hivatkozással) és az időpontok is egyeznek az adás-vételi szerződésen szereplőkkel. A tárgyi eszköz nyilvántartásba a beszerzés dátumával kell felvenni.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra