Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Telephely értékesítés


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Szilvasiepito 2018-11-13 14:03:28

Építőipari cég telephelynek magánszemélytől vásárolt lakóingatlant adásvételi szerződéssel 2016-ban. Saját maga végezte a felújítást, átalakítást, az ehhez kapcsolódó anyagszámlák ÁFÁ-ját teljesítés időpontjában levonásba helyeztük. ÁFA bevallásban nem tüntettük fel saját rezsis beruházásként, mivel az ÁFA törvény szerint a felújítás nem minősül beruházásnak. Mi a teendő, ha ezt a tárgyi eszközt értékesíteni kívánja? ÁFÁ-san kell számláznia, vagy mentesen?

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-11-14 19:23:02

Ismereteim szerint a tárgyi eszközként beszerzett lakóingatlan felújításának áfa-ja a 124.§ alapján levonási tilalom alá esik, függetlenül annak hasznosításától (azaz érdektelen, hogy adóköteles tevékenységhez használják vagy sem), azaz a megadott információk szerint az adólevonás jogszerűtlen volt. A használt ingatlan értékesítése alap esetben adómentes, de az értékesítést megelőzően az adóalany élhet az adókötelessé tételi jogával (88.§).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra