Gyorskérdés
EGYÉB ADÓK - Kisadók, helyi adók, cégautó adó, környezetvédelmi termékdíj, eho, ekho, eva, illeték, vám stb.

Térítés nélküli ajándékozás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Sziporka27 2018-07-11 12:46:22

Adott két Kft, egyik német országi és Ő szeretne egy személygépjárművet térítésmentesen ajándékozni egy magyar áfás Kft részére. ( a két cég között nincs kapcsolat) Az autó piaci értéke kb 5 millió forint, a magyar Kft-t milyen adó terheli, a magyar regisztráción kívül? A német cég az áfát sem térítteti meg a magyar céggel.
Ajándékozási illeték 18%-a az 5 millió után? Segítséget előre is köszönöm.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-07-11 14:13:37

Számvitelileg az autó piaci értéke egyéb bevételként számolandó el (T161-K96), majd elhatárolandó (T96-K483) és olyan mértékben feloldandó, amilyen összegű a tárgy évi écs (T483-K96). Megjegyzendő, hogy a számvitelben meghatározott maradványértékre jutó elhatárolt bevétel (483 K egyenlege) egészen addig ott marad, amíg az eszköz állományban van. Az autóval kapcsolatos esetleges eltérő écs leírási kulcsok (tao/szt) és a maradványérték miatt tao alap keletkezhet, de önmagában az ajándékozás nem jár tao alap korrekcióval. Gépkocsi ajándékozása esetén a 24.§ (1)-ben meghatározott visszterhes illeték kétszeresét kell megfizetnie a kedvezményezettnek, alapja a gépkocsi forgalmi értéke (102.§ (1)e)).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra