Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

Több jogviszony


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

csizmadia-z 2020-03-31 07:52:40

Kedves Attila!
Ügyfelem bt beltagja, ebben van 8 órás munkaviszonya, szakképzett minimálbéres fizetéssel. Alapító okirat szerint munkaviszonyban látja el az üzletvezetést is. Van egy alig működő egyszemélyes kftje is, ahol ő az ügyvezető is (társas vállalkozó). Ott semmit se fizet, mert a btben megfizeti. Van még őstermelői tevékenysége is, 8 millió alatti éves bevétellel.
Szeretné a járulékát csökkentetni, leginkább szüneteltetéssel, de én nem látom ezt járhatónak(hiszen a következő jogviszonyban kellene megfizetnie) Szóba került, hogy a navtól kérjünk könnyítést (nem a kedvezményezett ágazatokba tartozik) erre azt mondtam, ahhoz be kell mutatni a bt helyzetét, amely szerint még nem látszik annyira ellehetetlenülni...
Mit javasol, milyen lehetősége lenne költségcsökkentésre?
Várom válaszát, melyet nagyon szépen köszönök:
Márti

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-04-02 10:33:42

Kedves Márti,
Talán egy nagyon rövid részmunkaidős foglalkoztatás lehet a megoldás mindkét cégben.
papattila

Szakértői hozzászólás

szenderakne 2020-04-02 10:52:14

Tisztelt Pap Attila!

Hasonló problémával rendelkezem én is. Van egy ügyfelem, aki tagi viszonyban látja el az ügyvezetői és tevékenységi köri feladatokat is az egyszemélyes KFT-ben és itt meg is fizeti az emelt összegű járulékokat, ez a cég nem tudja igénybe venni a 61-es Kormányrendeletben foglalt kedvezményeket. Emellett a cég mellett van egy 2. egyszemélyes KFT-je (ez a cég már tudna élni a kedvezménnyel) és egy 3. cégben is tag (szintén nem tudd élni a kedvezménnyel), valamint rendelkezik egy mellékállasú KATA-val..

Mi is sokat gondolkodtunk, hogy mit lehetne tenni, de a Tbj. tv. szerint év közben nem választhat másik céget, ahol az emelt összegű járulékokat fizeti, így az hogy 1.-2. cégben fizesse meg a járulékot kiesett.
És akárhogy néztük mi is arra jutottunk, hogy mindig valamelyik KFT jönne a sorba ahol meg kéne fizetni az emelt összegű járulékokat.

A fentiek alapján jó megoldás lehet, hogy 1. és 2. KFT-ben alapítói határozatot hozz és 04.01-től napi 4-4 órás munkaviszonyra kerül átjelentésre tagi viszonyra? Így a heti 36 órás jogviszony meglenne, a 3. KFT-ben nem kellene fizetnie semmit a KATA maradna mellékállásban? És a 2. KFT-ben tudna élni a napi 4 órás jogviszonynál a kedvezményekkel?

Segítségét előre is köszönöm!

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra