Gyorskérdés
JOG - Polgári jog, gazdasági jog, cégjog, civil szervezetek

Törzstőke befizetés igazolás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

mindgaap 2018-08-19 13:20:03

Tisztelt Szakértő!

Ügyfelem egy 2017-ben alakult cég, ahol alapításkor a jegyzett tőkének egy része lett csak befizetve. A cég lízingelni szeretne egy autót, a lízingcég azonban szeretné látni a törzstőke 100%-ának rendezését. A tagok készpénzben rendezték a hiányzó törzstőkét a napkban, a lízingcég azonban "nem látja a rendszerben" ennek teljesítését, bármit jelentsen ez. Tudomásom szerint ezt külön nem kell lejelenteni a cégbíróság felé, a cégkivonaton pedig nem szerepel az, hogy a törzstőke mekkora hányada lett befizetve és mekkora rendezetlen. Van bármilyen jelentési kötelezettsége a társaságnak a jegyzett tőke rendezéséről ? (a 2017-es beszámolóban a hiányzó rész a jegyzett, de be nem fizetett tőke mérlegsorban volt).

Köszönöm a segítséget!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-08-20 10:59:49

Ismereteim szerint viszont kell igazolni a befizetést a cégbíróságnál. Ha az alapításkor megtörténik a befizetés, akkor készpénz fizetés esetén maga a társasági szerződés/alapító okirat tartalmazza a megfizetettség tényét (az ügyvédi ellenjegyzés ezt erősíti meg), banki utalás esetén az ügyvédnek a bejegyzési kérelem mellékleteként kell benyújtania a banki igazolást. Ha a tag/ok úgy rendelkeztek, hogy a befizetés csak később történik meg, akkor erről mindenképp értesíteni szükséges (megfelelő igazolást mellékelve) a cégbíróságot. Szerintem ezt nem látja a rendszerben a lízing cég.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra