Gyorskérdés
TAO - Társasági adó

Tőrzstőke kiegészítése


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Tánczos Jánosné 2019-06-18 17:11:53

Tisztelt Szakértő!
Kérem legyen szíves az alábbi írást megnézni, egy ügyfelem zárt végű lízing útján szeretné bővíteni a vállalkozását. Én úgy tudom, hogy ügyvéddel kell készíttetni egy megállapodást vagy közgyűlésen dönteni a törzstőke emelésről , másik problémám, hogy az eredmény tartalék terhére lehetett a törzs tőkét rendezni. A tagi kölcsönökkel is meglehetne oldani ezt problémát? Mellékelem a lízing cég levelét.

"Alapvetően kezességgel mehet az ügy, mindössze arra szeretnénk írásban egy pár soros választ (e-mailben is lehet), hogy a miből adódik a főkönyvében a 17 milliós rövid lejáratú kölcsöne? (Mert KHR szerint banki finanszírozása nincs.)
„Plusz infó: Erre amiatt van szükség, mert a saját tőkéje nagyon lecsökkent és erről semmilyen megjegyzés nincs a beszámolójában. A törvény szerint ezt vissza kell neki tornásznia legalább a jegyzett tőkéje feléig, azaz 1,5 mill forintig. különben felfüggeszthetik a tevékenységét.
Ezt mihamarabb meg kellene tennie, de ha a 17 milliót amúgy is a tulaj tette be, akkor a könyvelő ezt a problémát egy frappáns átkönyveléssel meg tudja oldani. De rövid időn belül legyen meg!”
Várom válaszát!
Tánzosné



Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-06-19 05:53:19

Kedves Tánczosné,
A kérdésbeli esetben nem a törzstőkét kell rendezni, hanem a saját tőkét. Ennek egyik kézenfekvő megoldása lehet a tagi kölcsön (illetve annak egy részének) pótbefizetéssé való átminősítése. Ehhez nem kell ügyvédi közbenjárás, a cégbíróságot sem kell erről tájékoztatni, csupán az az előfeltétele, hogy a társasági szerződés lehetővé tegye és ne haladja meg az abban foglalt mértéket. Az okiratot a tagok is megszerkeszthetik (természetesen ez azt jelenti, hogy a mindig kész jolijoker könyvelő fogja elkészíteni az egyébként is szánalmasan nyomott könyvelési díjban belefoglalva).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra