Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Tőzsdén kívüli származékos ügyletek


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Ceasar 2019-02-01 14:59:49

Kedves Attila,

Egy magánszemély a fenti ügyletekből 2017-ben nyereséget ért el, 2018-ban veszteséget. Azt hallotta, hogy ha a következő kimutatásban (jövedelemigazolásban) semmissé válik a megszerzett bevétel ami után adót fizetett (2017-ben), akkor visszakapja annak adóját.

Az SZJA bevallás 172-es sorába kerül ez az összeg ha jól tudom és ott csakugyan van lehetőség az "a" oszlopba beírni az előző évi veszteséget. Csak nem értem a szerepét. Az a jövő évben valamiképp be fog számítani? Ha jól értem a 06-01-es oldalak szolgálnak erre és az ügyfélnek részben igaza van, csak nem a veszteség évében "kapja vissza" a pénzt, hanem a következő 2 évi nyereségébe beszámítható?

Köszönöm
Ceasar

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-02-03 08:32:01

Kedves Ceasar,
Igen, a hír igaz. A szabály lényege, hogy három év eredménye gyakorlatilag összevonható: ha az egyik év pozitív volt, akkor annak bevallott adója visszaigényelhető a következő év(ek) veszteségére jutó adója erejéig, illetve az egyik év vesztesége beszámítható a következő év(ek) nyereségébe.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra