Gyorskérdés
TAO - Társasági adó

Transzferár szabályzat , középvállkozás meghatározása cégcsoport esetében


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

retep681 2017-10-18 14:06:36

Tisztelt Szakértő !

Egy belföldi cégcsoport 8 tagja a Tao Trv szerint kapcsolt vállalkozásnak minősül a közös ügyvezetés révén , illetve a férj feleség 50%-50 % tulajdonlása miatt . Mivel egymással szerződéseses viszonyban állnak , így a kapcsolt vállalkozási viszony a NAV –nak be lett jelentve . A cégek egymásban részesedéssel nem bírnak .
A kkv trv. szerint egyenként nem minősülnek középvállalkozásnak , de ha jól tudom akkor a kkv trv. szerinti kapcsolódó viszonyt meg kell állapítani , hogy fenn áll-e , mert ha igen akkor az érintett cégek adatait összesíteni kell és ezen összesített adat alapján lehet megállapítani azt , hogy esetleg középvállalkozásnak minősülnek-e .


1/
A kapcsolódó vállalkozás és partner vállalkozás ( tehát a k.k.t. trv. definiciója szerinti , és nem a tao. trv. szerinti kapcsolt vállalkozásról van szó ) értelmezésénél – mely vállalkozások adatait kell összeadni ? Csak azokét amelyeknél fenn áll az egymásban való 25 %-át elérő részesedés ( partner vállalkozás) ? Avagy hogyan kell értelmezni a következőt , azaz pontosan hogyan kell megállapítani az összevonandó cégeket :
“ (5) Kapcsolódó vállalkozásnak minősülnek továbbá azok a vállalkozások, amelyek egy természetes személy vagy közösen fellépő természetes személyek egy csoportja révén a (3) és (4) bekezdésben meghatározott jellegű kapcsolatban állnak egymással, amennyiben tevékenységüket vagy tevékenységük egy részét az érintett piacon vagy egymással szomszédos piacokon folytatják “

Ez a kérdés többeket között azért merült fel , mert egy szakcikkben a következőt lehetett olvasni :

“Ha rendelkezésre áll konszolidált beszámoló, akkor a vállalati méretmutatót az abban foglaltak alapján kell meghatározni. Ha nem készül konszolidált beszámoló, akkor a kkv törvény szerinti kapcsolt vállalkozások adatait össze kell számítani, illetve arányosan figyelembe kell venni az úgynevezett partnervállalkozásokat is. Itt fontos megemlíteni, hogy az összeszámítás során a kkv törvény szerinti kapcsolt (ottani megfogalmazásban „kapcsolódó”) vállalkozás definíciót kell figyelembe venni, ami nem egyezik meg a Tao törvény szerintivel “

2/

az összevonandó cégcsoport helyes megállapítása után , az összesített létszám eléri az 50 főt két egymást követő év során , akkor a mérlegfőösszeg és az árbevétel értékeitől függetlenül beáll a középvállalkozói státusz a harmadik évtől ?

3/
Amennyiben középvállalkozásoknak minősülnének , akkor már transzferár szabályzattal és nyilvántartással kell rendelkezniük vagy csak a mentesítési feltételek meg nem felelése esetében ?

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm !

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-10-19 20:42:06

1. Mivel a kérdésbeli cégek nem tulajdonolják egymás, így a Kkvtv. szerinti 25%-ot illetve az 50%-ot meghaladó tulajdonlás vagy többségi befolyás fel sem merülhet. Ugyanakkor az említett (5)-ben foglaltak jelentőséggel bírhatnak, ha a cégcsoport tagjai azonos vagy szomszédos piacon tevékenykednek, akár részben is. Ellenkező esetben a tagok önállóan minősítendők, azaz biztosan nem lesznek transzferár nyiulvántartásra kötelezettek.
2. Igen, ha a létszám eléri az 50főt, akkor kilép a kisvállalkozói kategóriáből, függetlenül a másik két értéktől.
3. Ha középvállalkozásnak minősülnek, akkor alkalmazandók a 22/2009.PM rendelet előírásai, azaz nyilvántartást kell készíteniük (természetesen a rendeletben található egyszerűsítési szabályok alkalmazhatók).
papattila

Szakértői hozzászólás

retep681 2017-10-24 10:16:33

Kedves Pap Attila !

Az a helyzet , hogy a cégcsoporton belül van két olyan cég , amelyek bár egymásban nem részesedenek , de az ügyveztést ugyanazon személyek látják el ( akik egyébként 50-50 %ban tulajdonosok is ) és ugyanazon piacon tevékenykednek . Ha ezen cégek összevonandóak , akkor ez esetben a két cég létszáma több mint 50 fő , vagyis ezek középvállkozásnak fognak minősülni . Ezkenek ez esetben transzferár nyilvántartásal kellene rendelkezni ?
Az alábbi idézett alapján a többi cégnek - amelyek csak a tao trv. szerinti kapcsoltvállkozások - nem kell rendelkezni nyilvántartással ? Vagyis hogyan kell ezt értelmezni ?
"Ha az előbbi minősítés alapján transzferár-nyilvántartás készítésére kötelezettekké válunk, akkor viszont a transzferár-nyilvántartásba ténylegesen bevonandó vállalkozások körét már a Tao tv. szerinti kapcsoltsági szempontok alapján kell meghatározni (beleértve a közeli hozzátartozók és ügyvezetés egyezősége fogalmakat), melyek alapján egyáltalán nem biztos, hogy ugyanazok a vállalkozások halmaza határozható meg, mint ami alapján maga a transzferár nyilvántartási kötelezettségünk előállt. "

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra