Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

Tulajdonos foglalkoztatás, és járulékok


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Quality Masters Kft. 2018-07-05 12:01:24

Tisztelt Szakértő!
Azt szeretném kérdezni, hogy ha egy Kft.-ben valaki tag, tulajdonos, és személyesen közreműködik, akkor minek minősül, és milyen keretek között dolgozhat, milyen adókat, járulékokat kell fizetnie?
Valamint azt is kérdezném, hogy egyszerűsített foglalkoztatásban be lehet-e őt jelenteni/foglalkoztatni, annak milyen járulékterhe van?
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel: Pásztor Attila István

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-07-05 19:49:45

Attila,
Dolgozhat munkaszerződéssel, ekkor a munkabére lesz a járulékok, adók alapja. De lehet társas vállalkozó is, ekkor a járulékok, adók alapja a személyes közreműködői díja lesz, de legalább a minimálbér/garantált bér illetve annak a Tbj. által előírt százalékkal emelt összege.
Ha egyben ügyvezető is, akkor munkaviszony hiányában a törvény erejénél fogva társas vállalkozó lesz, így már értelmetlen lenne EFO-sként bejelenteni (egyébként a jogszabály nem zárná ki). Ettől függetlenül a személyes közreműködés is megalapozza a társas vállalkozói jogviszonyt, így ebben az esetben is értelmetlen lenne az EFO-s bejelentés.
papattila

Szakértői hozzászólás

Ditke58 2018-07-24 21:15:04

Tisztelt Szakértő!
Nekem is hasonló a kérdésem, de nálunk 1 személyes Kft-ről van szó. Az alapító tag, az ügyvezető más munkahelyen 4 órában dolgozik. Ott fizetnek utána . A saját Kft-ben személyesen is közreműködik, de itt is csak 4 órát. szeretne dolgozni és azután fizetni. Az alapító okiratban tagsági jogviszony lett bejegyezve. Rá milyen kötelezettség vonatkozik a járulék szempontjából? Kell e módosítani valamin( alapító okiratra gondolok, hogy nem tagsági jogviszony hanem munkaviszony), mivel így meg van a 8 óra utáni járulékfizetés.Köszönöm válaszát.

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra